"Jag ser inga möjligheter i Spanien nu"

Maria Cuenca kom till Spanien från Ecuador för att plugga och är bosatt i Barcelona. I den sista delen i vår reprtageserie om unga latinamerikaner i krisens sydeuropa berättar hon om varför hon bestämt sig för att inte stanna i Spanien när hon pluggat färdigt.

"Jag kommer från Ecuador, men har bott i Barcelona i 1,5 år. Jag kom för att studera min master i psykologi här. Jag är här på studentvisum och det har aldrig varit några problem. Min pojkvän har studerat master i grafisk design och både i min och hans klass har majoriteten bestått av olika latinamerikanska nationaliteter. Jag tror att det beror på att fler och fler får det bättre i många av dessa länder och att många väljer just Spanien för att det alltid är lättare att studera på sitt eget språk, och för att det är status att ha en utbildning från Europa. Att smälta in i Barcelona har varit lätt, men nu när du frågar så inser jag ju att jag har mest sydamerikanska kompisar.

Man hör mycket om krisen, men jag tycker inte att jag känner av den i vardagslivet. Det som märks är att det inte finns så mycket möjligheter till jobb och praktik, varken för mig eller för min pojkvän. Hade det sett annorlunda ut hade vi nog kanske stannat i Spanien, men vi ser inga möjligheter här nu. I Ecuador däremot, där har saker och ting blivit bättre de senaste fyra -fem åren. Det finns massor av jobb, det startas företag och det investeras. På grund av det skulle det kännas konstigt att stanna här och exempelvis arbeta på en restaurang när vi faktiskt kan involvera oss i något spännande i vårt eget land. Det är rätt tid att åka tillbaks till Ecuador nu.

Det finns stora grupper av ecuadorianer i Spanien. Det är den största invandrargruppen efter marockaner tror jag. För ett tiotal år sedan behövde vi inte visum för att komma in i Spanien, många kom som turister och stannade. Många har tagit lån för att komma över och sen jobbar de som galningar för att betala av sina lån, att arbeta illegalt är vanligt. Krisen har dock påverkat och jag hör att människor börjar åka tillbaks. Och just nu kan man få hjälp av regeringen i Ecuador för att de vill att folk kommer tillbaks. Har man varit borta längre än i två år betalar de för hela flytten och man kan få hjälp med att starta företag och så vidare. Ecuador behöver sina invånare just nu.

Den största skillnaden mellan Europa och Ecuador är det här med säkerheten, men i Ecuador är det inte så illa som i en del andra länder och den nuvarande regeringen har gjort en del bra saker, speciellt inom utbildning och jag hoppas på att inkomstskillnaderna ytterligare ska jämnas ut och att folk ska få det bättre. Men jag tror dock att det kommer ta lång tid innan mentaliteten ändras i Ecuador. Det är fortfarande mycket korruption och segregering. Det finns fortfarande en attityd bland vissa att "jag vill inte betala skatt som går till de där indianerna" eller vad det nu kan vara. Samtidigt är merparten mestizos. Jag vet inte om någon kan säga att den är helt vit i Ecuador, men det finns olika grader och desto vitare, desto bättre. Efternamn betyder mycket, det säger vilken familj och vilken klass du tillhör. Jag hoppas att det här ska förändras. Vi är på god väg. Arbetslösheten är bland den lägsta i Sydamerika och det är gratis att studera på universitet. "

Text och foto: Emma Larsson, frilansjournalist