Ja till kraftverk i Patagonien trots protester

Ett inledande ja till att bygga fem vattenkraftverk i två av Patagoniens största floder har lett till omfattande protester i hela Chile. Förespråkarna menar att landet är i akut behov av mer ström, medan motståndarna vill skydda den unika naturen i området, som till följd av kraftverkens dammar kommer att läggas under vatten.

På måndagen röstade den chilenska regeringens representanter ja till vattenkraftsprojektet Hidroayséns första etapp: att bygga fem stora dammar i floderna Baker och Pascua, i det chilenska Patagonien.  

Enligt uppgifter till BCC och CNN kommer dammarna att leda till att den naturliga vattentillförseln stoppas till flera områden samtidigt som 6000 hektar land kommer att översvämmas, växtarter och djur hotas och familjer tvingas att flytta.

- Vattenkraftverket Hidroaysén innebär att man sätter upp en gravsten över de 6000 hektar mark som kommer att översvämmas, för när det väl skett finns ingen återvändo, säger Ana Lya Uriarte, före detta miljöminister, till CNN Chile.

Tusentals demonstrerade

Protesterna mot beslutet blev omfattande och omedelbara. Förutom i huvudstaden Santiago arrangerades stora demonstrationer i Valparaíso, Temuco och Concepción på både måndagen och tisdagen. Polisen svarade demonstranterna med tårgasbomber, vattenkanoner och flera demonstranter greps. Det rapporterar tv-kanalerna TVN och Canal13.

Men än är frågan inte avklarad. Förutom att projektet måste godkännas av regeringens ministrar, ska politikerna även ta ställning till huruvida de är för eller emot den andra etappen av projektet: bygget av den ledning som ska transportera strömmen de 2000 kilometrarna (en sträcka lika lång som hela Sverige) från södra till mellersta Chile. En ledning som behöver 5000 stycken 50 meter höga torn för att hållas i luften och en 70 meter bred, skövlad, landremsa under sig.

Kritikerna sätter sig inte bara emot den påverkan ledning kommer att ha på lanskapet den far fram igenom utan även mot det faktum att det är en ledning för all ström. Om den strular kommer enorma delar av Chile att bli strömlöst, menar de.

Hotar med strömavbrott

Samtidigt varvar förespråkarna löften om billigare ström och utvecklingsmöjligheter för landet med skräckpropaganda.

- Om vi inte fattar beslut nu, kommer det att straffa vårt land med ett stort strömavbrott i slutet av det här årtiondet, sade Chiles president Sebastián Piñera, som kommentar till beslutet kring projektet.

Det stora strömavbrottets konsekvenser har även reklammakarna för Hidroaysén tagit fasta på. I en av reklamfilmerna för kraftverket visas först klipp från en spännande fotbollsmatch, kvällstid, på en upplyst stadion. Sedan klipps en tjej med hårblås in i halva rutan, och när hon börjar blåsa håret släcks lamporna på stadion. När hon slutar tänds de igen. Filmen avslutas med budskapet "Om Chile inte fördubblar sin energi från och med i dag, kommer landet gå på halvfart om tio år."

Motståndarna å sin sida menar att hotet om det stora strömavbrottet är lögn, och att Chiles behov av mer energi skulle gå att lösa på andra sätt, som genom sol- och vindkraft.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagreupperna

Foto: Jorge Morales/Wikimedia Commons

Fakta

Hidroaysén 

Projektet Hidroaysén beräknas komma att kosta omkring 3200 miljoner dollar, plus 2000 miljoner dollar för bygget av ledningarna som ska transportera strömmen norrut.

Tillsammans beräknas de fem vattenkraftverken kunna producera 2,750 megawatt ström, vilket uppges motsvara en tredjedel av centrala Chiles energibehov.  

5000 stycken 50 meter höga torn kommer att hålla ledningen i luften, längs den 2000 kilometer långa sträckan från söder till mitten av Chile. En 70 meter bred landremsa kommer behöva skövlas under ledningen.

Bakom vattenkraftverken står företagen Endesa och Colbún, och ledningarna planeras att byggas av Endesa och Transelec.

Källor: http://www.bbc.com/, http://www.cnnchile.cl/, http://www.patagoniasinrepresas.cl

Kommentarer

Har varit många gånger i Chile och har sett den enorma byggnation i de stora städerna. Det som är förkastligt (även i Sverige) är den totala koncentrationen till ett par stora städer som slukar alla naturresurser från landsbygden. De rika får det bättre medan de fattiga får det sämre. Stoppa exploateringen av naturen NU.