I Mazunte är målet att bevara mångfalden

I Mazunte i Mexiko görs stora satsningar på att skydda hotade djurarter och samtidigt utveckla en fungerande ekoturism. Där har till exempel den utrotningshotade havssköldpaddan gått från att vara ett eftertraktat byte till en skyddad symbol för orten. Följ med Latinamerika.nu till det biologiska paradiset Mazunte.

En förväntansfull stämning hänger i den ljumma kvällsluften i Mazunte på mexikanska västkusten Costa Chica. Ett femtiotal åskådare strömmar till kring en inhägnad del av den natursköna stranden. Efter flera timmars väntan på att solen ska gå ner över Stilla havet stiger plötsligt ett sorl när två funktionärer uppenbarar sig, bärandes på kvällens fyrbenta protagonister som varsamt läggs ner i sanden. Ett dussin nykläckta havssköldpaddor börjar sprattlande att söka sig mot ljuset från oceanen. Ett tiotal meter skiljer dem från ett liv i frihet. In bärs också modern, som majestätiskt tittar sig runt bland folkmassan och kamerablixtarna innan hon långsamt börjar röra sig mot strandlinjen. Det hela kan ses som en rekonstruktion av en av naturens äldsta och mest hänförande spektakel: sköldpaddornas födelseritual.

På väg mot friheten.När den sista vågen har sköljt iväg den befriade sköldpaddsfamiljen är cirkeln sluten. De har återvänt till sin naturliga miljö, förhoppningsvis bättre förberedda tack vare den hälsoundersökning och förebyggande vård de genomgått på Mexikos Sköldpaddscentrum bara någon kilometer bort. Frigivandet, som sker i samband med Mazuntes årliga jazzfestival, är ett tillfälle att uppmärksamma centrets insatser för att bevara sköldpaddsstammen, som fridlystes i Mexiko så sent som 1990. Innan dess var sköldpaddorna och dess ägg ett vanligt livsmedel och de utgjorde ett enkelt byte för allmänheten. Under de 20 åren före förbudet uppskattar man att runt 30 000 sköldpaddor dödats - de var på gränsen till utrotning.

Ekoturism i mangroveträsken

Sköldpaddscentrets framgång kan ses som ett exempel på en ökad medvetenhet om hoten mot den ekologiska mångfalden i regionen. Några minuters bilfärd från Mazunte ligger ön Ventanilla, ett naturreservat som erbjuder båtrutter genom mangroveträsken, hem för bland annat sköldpaddor, krokodiler och leguaner. Allt inom ramen för en hållbar ekoturism. Ventanillas drygt 20 invånare ingår sedan 17 år tillbaka i ett kooperativ med syftet att skydda platsens ekologiska mångfald. Men trots de positiva resultaten var vägvalet till en början inte självklart.

- Förr jagade vi leguaner för kött, och det fanns bland vissa av oss ett motstånd till kooperativet. Men sen började alla se fördelarna, berättar guiden Vicente medan han ror fram genom mangroveträsket.
- Nu kan vi leva av att ta emot besökare, uppemot 400 per dag när det är högsäsong, och samtidigt skydda djuren som lever i träsken. Vi har även bildat ett vaktlag som ser till att personer från grannbyar inte kommer in och jagar krokodiler eller sköldpaddor för deras skinn.

I orkanernas spår

Naturkatastrofer har slagit hårt mot naturreservatet och hela kustområdet i form av orkaner. De senaste 15 åren har tre orkaner slagit emot Tusentals hus drabbades av orkanen Carlota.regionen och lämnat stor förödelse efter sig. Senast var det orkanen Carlota, i mars i år, som beräknas ha orsakat tre dödsfall och minst 11 500 skadade hus, enligt departementet för Infrastruktur och Hållbar Markförvaltning. I Ventanilla är spåren efter orkanen fortfarande märkbara genom högar av döda mangroveträd och hus med inrasade tak. Arbetet med återuppbyggnad och återställning av byggnader och naturmiljöer tar lång tid, trots att statliga bidrag satts in.

På Sköldpaddecentret i Mazunte gick man i efterdyningarna av Carlota ut och bad allmänheten om hjälp att rädda de infångade sköldpaddorna som riskerade att dö i brist på vatten i akvarierna. Tack vare bidrag i form av vattenpumpar och volontärhjälp lyckades man rädda situationen.

Miljömedvetenhet till jazztoner

Efter det genomförda frisläppandet av sköldspaddsfamiljen i Mazunte fortsätter kvällen längre bort på stranden, där en scen slagits upp för Mazuntes Jazzfestival. Festivalen har vid sidan av det musikaliska ett budskap att främja "bevarandet av havsmiljöer, i synnerhet havsköldpaddornas".

Runtomkring på stranden har återvinningsstationer satts upp och det organiseras workshops i permakultur, traditionell medicin ed mera. Avslutar festivalen gör den nyligen grammyvinnande Lila Downs, som har sina rötter i regionen. Med sina inbjudande toner av jazz och folklore tar det inte lång tid innan publiken börjar dansa och sjunga med i låttexterna som hyllar det lokala kulturella arvet och naturen. Tanken dyker upp om sköldpaddorna, i sin frihet i oceanen, kan höra?

Text: Simon Revilla, frilansskribent
Foto: Joel Alvarez, frilansfotograf

 

Källor:
http://www.proceso.com.mx/?p=311348# http://cervantino2011.blogspot.mx/2012/11/festival-internacional-de-jazz... http://www.nssoaxaca.com/estado/31-general/29087-el-gobernador-entrega-a... http://periodicoopciones.com/el-jazz-invade-oaxaca-y-guanajuato/