I fablernas Mexiko

I dag söndag går det mexikanska folket till val. I månader har löjeväckande affischer, påkostade reklamfilmer och andefattigt valfläsk övergött nät- och trumhinnor. Men vad har egentligen sagts och vilka är  presidentkandidaterna? Arijana Marjanovic tar hjälp av barnprogrammet Fablernas värld för att beskriva sitt intryck av presidentkandidaterna. 

Enrique Peña Nieto är likt Pentti Varg fåfäng, verklighetsfrånvänd och sprider gärna rykten eller idéer innan han tagit reda på hur det egentligen ligger till. Han kryddar sitt språk med tveksamma uttalanden och allmänt dåligt valda ord. Det har uppdagats, av bland annat brittiska The Guardian, att Peña Nieto betalat niosiffriga (!) belopp till tevebolaget Televisa för att framställa sig själv i god dager - och andra kandidater i mindre god dager. Peña Nieto leder i opinionsmätningarna. 

ALMO är till skillnad från Ambjörn Björn ingen nallebjörn, men kanske den mest verklighetsförankrade, eller minst verklighetsfrånvände av kandidaterna. Den vänsterorienterade björnen Andrés Manuel López Obrador är revanschsugen efter valet 2006 då han enligt många vann, men någon annan blev president: Calderón Räv. 

Felipe Calderón, eller Tango Räv. När ett problem uppstår så kan man alltid räkna med att smilande Calderón ställer upp, om han får ”nåt smaskens” i utbyte, som han uttrycker det. Ofta gör Calderón någon felberäkning och ett nytt problem eller en olycka tar fart i det gamla problemets spår. Felipe Calderón, nuvarande och avgående president har satsat åtskilliga miljoner ur statskassan på den massmilitarisering som ägt rum i landet sedan 2006, och skördat fler än 50 000 människors liv. 

Den tredje kandidaten, Josefina Vázquez Mota, eller Fröken Stork, är en konservativ kristdemokrat, länge på andra plats i opinionsmätningarna, nu är AMLO andre populärast. Vázquez Mota tillhör samma parti som Calderón, som många i dag är trötta på och därför väljer bort. 

Som många andra mullvadar ser Gabriel Quadri, precis som Örten Mullvad, ganska dåligt, särskilt långsiktigt. Trots att han enligt sig själv är miljövän har han med sina företag fått utstå stark kritik från miljöorganisationer för att vara en av landets stora miljöbovar. Quadri och hans parti är ganska intetsägande och okända och har aldrig haft någon egentlig chans att vinna valet. 

Den mexikanska statens fingrar är rejält fastklibbade i en syltburk av knarkhandel, tortyr och korruption. Klet som ingen av kandidaterna vågar eller vill tvätta rent; de skulle själva spolas bort. Det är bekvämare att stoppa huvudet i sanden och hålla sig till Fablernas värld, det har ju funkat förr.

Text och foto: Arijana Marjanovic, Kristna Fredsrörelsen i Mexiko