Politik & Samhälle

Stor guldgruva skapar spänningar i Amazonas

Byn Ilha da Fazenda är helt beroende av den närliggande orten Ressaca, som är på väg att tyna bort på grund av att de småskaliga guldgrävarna har fått allt svårare att överleva. Foto: Mario Osava/IPS

Ett kanadensiskt gruvbolag planerar ett stort projekt för att utvinna guld i brasilianska Amazonas. Det väcker ingen entusiasm i den lilla staden Ressaca där de få personer som arbetar med informell gruvbrytning redan har svårt att överleva. -Det finns fortfarande mycket guld här, säger Valdomiro Pereira Lima och pekar mot den leriga marken i den lilla staden, där byggnaderna blivit allt mer slitna och många butiker med tiden har tvingats stänga.Ressaca ligger vid Xingufloden i en sträcka känd under namnet Volta Grande, som är känd för sina guldfyndigheter.

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua

Journalister i Nicaragua vittnar om att medier som rapporterar kritiskt om de styrande sätts under allt hårdare press.

Tyst om mordrättegång - gruvbolag inblandat

Angélica Choc, Adolfos hustru, och German Chub Choc som skottskadades och förlamades samma dag som Adolfo mördades. Foto: Christopher Eriksson

I Guatemala hoppas anhöriga och bekanta snart få se slutet på den utdragna rättegången för mordet på människorättsförsvararen Adolfo Ich Chamán som mördades av anställda vakter på ett gruvbolag.

Hon bevakar fred i Colombia efter exil i Sverige

Imelda Daza Cotes är en av sex representanter i parlamentet som bevakar implementeringen av fredsavtalet för Farc-gerillans sida. Foto: Ricardo Ocampo Daza

Efter 26 år i Sverige är Imelda Daza Cotes på plats i Colombias parlament för att bevaka fredsprocessen. Trots svåra utmaningar lyser engagemanget i hennes ögon. Nu är hon tillbaka för att ena folket och bygga fred.

”Vi skulle kunna tapetsera väggarna med alla anmälningar vi har gjort”

I september 2016 attackerades byn Bajo Hondo yterligare en gång av 15 beväpnade personer, på uppdrag av en lokal företagare. Foto: MNCI

Brutala avhysningar där bostadshus bränns ner, barn tillfångatas och vuxna misshandlas. Det är verkligheten för invånarna i byn Bajo Hondo, i norra Argentina. Orsaken? Med hjälp av fabricerade markrättigheter hävdar storföretagare att marken, som idag bebos av urfolk och småbrukare, är deras. 

Oro för migrationskris i Latinamerika

Centralamerikanska migranter hoppar på ett godståg i Ciudad Ixtepec, Mexiko. Foto: Peter Haden, Flickr Creative Commonso

Under sin valkampanj lovade USA:s tillträdande president Donald Trump inte bara att bygga en mur mot Mexiko utan också att deportera elva miljoner papperslösa migranter. I Latinamerika växer nu oron för att regionen ska drabbas av en stor migrationskris.

Ecuadors urfolk emot exploateringen av Yasuní

Urfolksledaren Katy Betancourt är kritisk till oljeexploateringen. Foto: Lari Honkanen

Det statliga oljebolag Petroamazonas har påbörjat oljeborrning i Yasuní, Amazonas regnskog. Inte bara är Yasuní en nationalpark av extraordinär biologisk mångfald, det är också hemvist för urfolk som inte har kontakt med omvärlden. 2007 bad Ecuador världssamfundet om pengar som kompensation för att inte röra oljan i Yasunís nationalpark. Enligt initiativet som gick under namnet Yasuní-IT, så skulle världens utvecklade länder årligen kompensera Ecuador för att inte exploatera oljan.

Väntat valresultat i Nicaragua

Den tidigare gerillamedlemmen på väg att skapa ny familjedynasti? Foto: Cancillería del Ecuador

Den nuvarande presidenten Daniel Ortega vann under söndagen det på många håll ifrågasatta valet i Nicaragua. Valprocessen ses som en formalitet för att föreviga den före detta gerillaledarens makt.

När kampen för rättvisa förställs till ett brott

Emir Sader. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Under diktaturernas tid i Latinamerika utsattes de politiskt oliktänkande för påtvingade försvinnanden och mord. Den typen av repression förekommer tyvärr fortfarande, men parallellt växer en annan hotbild mot aktivister, urfolk och sociala rörelser: kriminaliseringen.

Juridiska processer hotar brasiliansk press

På senare tid har en rad stämningar riktats mot brasilianska journalister och medier. Ett av målen handlar om dagstidningen Gazeta do Povo som står inför flera rättsprocesser efter att ha publicerat uppgifter om åklagares och domares höga löner.

Sidor

Prenumerera på Politik & Samhälle