Oinspirerande val för argentinska väljare

*Tre fjärdedelar av den argentinska befolkningen anser sig vara ointresserade av söndagens presidentval. Hela valupptakten har också kännetecknats av en total frånvaro av debatt och politiska manifestationer.*

Innan Cristina Férnandez Kirchner, advokat och senator, officiellt ställde upp som presidentkandidat den 19 juli i år ledde hon stort i opinionsundersökningarna, detta utan att ens ha presenterat något förslag till politisk plattform.

Enligt de senast publicerade opinionsundersökningarna kommer hon att vinna den första valomgången med stor marginal. Bara en av ett tiotal opinionsinstitut ger henne mindre än 40 procent av rösterna, vilket skulle innebära en andra valomgång där hon förmodligen skulle ställas mot Elisa Carrío, ledamot i deputerandekammaren och ledare för center-västerkoalitionen Coalición Civica.

För att vinna i redan den första valomgången krävs det mer än 45 procent av rösterna, men om en kandidat får över 40 procent av rösterna och tio procentenheter mer än någon annan kandidat förklaras valet också avgjort. Visserligen skulle Cristina Kirchner vinna en andra omgång i slutet av november, men det skulle ändå vara ett stor bakslag.

Oppositionens stora problem är att den inte kunnat ena sig och gå samman i en bredare koalition för att utmana paret Kirchner och deras koalition Frente por la Victoria. Men i en eventuell andra omgång skulle flera av oppositionens kandidater samlas bakom Elisa Carrío vilket skulle stärka oppositionen i kongressens båda kamrar senaten och deputerandekammaren.

Idag har Kirchners stort stöd i kongressen, men just på grund av den splittrade oppositionen. Därför kan hon lätt fortsätta sin mans framgångsrika politik och genomföra de eventuella reformer hon planerar.

Néstor och Cristina Kirchner skiljer sig egentligen bara på en punkt – utrikespolitiskt. I den enda intervju hon har gett till argentinsk media sade hon sagt sig vilja fortsätta det samarbetet med Venezuelas president Hugo Chávez, som hennes make inlett. Chávez har gett Argentina stora krediter. Någon annan utrikespolitik har Néstor Kirchner i princip inte genomfört.

I intervjun meddelade Cristina Kirchner att hon vill förbättra samarbetet med USA och EU, vilket hon bland annat påbörjade under en utlandsturné i september. Efter att ha besökt Tyskland lovade den tyska biltillverkaren Volkswagen att deras nästa bilmodell ska tillverkas i Argentina. Detta skulle ge Argentina flera nya arbetstillfällen och förmodligen även öppna upp för fler investeringar av utländska bolag, något som behövs om Cristina Kirchner ska kunna upprätthålla den sociala fördelningspolitik som hennes man inlett och hon vill fördjupa.

_Erik Halkjaer_