Miljö

Biodieselindustrin i Argentina möter motstånd

Buenos Aires, 171025 (IPS) - Argentina är världens tredje största producent av biodiesel tillverkad av sojabönor. Men protektionistiska åtgärder i USA och Europa och debatten om produktionens miljöpåverkan innebär att biodieselindustrin går en osäker framtid till mötes.I augusti satte USA i praktiken stopp för importen av biodiesel från Argentina som tillverkas av sojabönor.

Nya kraftverksdammar drabbar Amazonas ursprungsbefolkningar

Alta Floresta , 171026 (IPS) - Nya kraftverksdammar längs floden Teles Pires i Amazonas i Brasilien har lett till att mängder av fisk och sköldpaddor dör och att fångsterna blir sämre för lokala fiskare. Det uppger företrädare för de ursprungsbefolkningar som lever längs floden och som är beroende av fisken som proteinkälla.

El Salvador förbjuder gruvbrytning av metaller

Laguna de Alegria. En av orsakerna till stoppet av brytning av metaller är att El Salvador vill säkra vattentillgången. Foto: Josh/Flickr Creative Commons

Parlamentet i El Salvador har av miljöskäl godkänt en lag som förbjuder all gruvbrytning av metaller. Landet blir därmed först i världen med en sådan lag, men aktivister menar att fler borde följa efter

Dammar dränker regnskogens byar

Dammbygget vid Belo Monte i Brasilien har lett till att bostäder dränks och försörjningen ödeläggs för befolkningen som lever i området.

Trumps klimatpolitik skapar oro i Karibien

Små önationer är särskilt sårbara för klimatförändringar och i behov av internationella insatser för att kunna motverka dess effekter. Sedan Donald Trump kom till makten finns det en oro för utvecklingen i regionen.

Hon går i täten för kampen mot jättekanal i Nicaragua

En ny jättelik kanal ska enligt planerna binda samman Atlanten och Stilla havet genom Nicaragua. Men projektet har mött hård kritik från delar av lokalbefolkningen. Främst i kampen mot projektet går den 40-åriga jordbrukaren Francisca Ramírez, som nu fått stöd från Europaparlamentet.

Kolgruva på chilensk paradisö möter protester

Sjön Botella på ön Riesco i södra Chile. Foto: José Antonio de Pablo/IPS.

Ön Riesco i södra Chile anses vara ett paradis med den biologiska mångfalden och stora mängden djurarter som finns där. Men här finns även en stor kolgruva - som enligt kritiker håller på att förorena hela ön.

Klimatanpassning avgörande för kampen mot hungern

Foto: Municipalidad Antofagasta/Flickr Creative Commons

Klimatförändringarna leder till att förutsättningarna förändras för Latinamerikas bönder.

Klimatförändringarna stort hot mot Costa Ricas kaffeodlare

Kaffeplantage i Costa Rica. Foto: Victoria Porter/Flickr Creative Comons

Forskare varnar för att världens stora kaffeproducerande länder kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. I Costa Rica hoppas kaffebönderna att vetenskapen ska hjälpa dem att överleva.

Vattenkraftverk tränger bort tusentals brasilianska familjer

För männiksotrna som tidiagre livnärde sig poå fiske i Porto Vehlo, Brasilien, är arbetstillfällena få. Foto: Guilherme Jofili/Flickr Creative Commons

Uppförandet av enorma vattenkraftsanläggningar har fått svåra konsekvenser för tusentals brasilianska familjer som tvingats bort från sina hem.

Sidor

Prenumerera på Miljö