Jämställdhet

Många orättvisor möter Latinamerikas landsbygdskvinnor

Lima, 171020 (IPS) - En stor andel av kvinnorna på landsbygden i Latinamerika lever fortfarande i fattigdom – och under högst ojämlika förhållanden.  Internationellt - Nyhet  

Flytt från landsbygden ska bemötas med alternativ Orlando Milesi*Med bild

 Santiago, 171020 (IPS) - Migrationen från Latinamerikas landsbygd orsakar oro eftersom den på sikt kan drabba regionens matproduktion. Nu vill FN påverka utvecklingen genom investeringar som ska leda till förbättrade livsvillkor på landsbygden.  Den brasilianska experten Luiz Carlos Beduschi arbetar för FN:s livsmedelsorgan FAO och han menar att målsättningen är att människor på landsbygden i framtiden ska betrakta migration som bara ett av flera möjliga alternativ. 

”Våldtäkt och mord är ett sätt att försöka tysta våra röster”

Ceremoni för kvinnors rättigheter i samband med CLOC/La Via Campesinas ledarskola för kvinnor nyligen. Foto: Sori Lundqvist

Nu räcker det. Inte en enda till, #NiUnaMenos. Under den parollen protesterade hundra tusentals människor nyligen runt om i Latinamerika.

Matsuveränitet feministisk nyckelfråga

 Francisca ”Pancha” Rodríguez är en av grundarna till den chilenska organisationen för småbrukar- och urfolkskvinnor, Anamuri. Hon är även aktiv i det kontinentala småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Foto: Lisa Karlsson

Francisca Rodríguez är en av förgrundsgestalterna i kampen för jämställdhet inom småbrukarrörelsen i Latinamerika - och matsuveränitet är rörelsens vapen. – Vi vill ha ett samhälle där människor har lika rättigheter och aktivt deltar i samhällsbyggandet.

Tuff vardag för kvinnor på Argentinas landsbygd

Arkivbild. Småbruakre arbetar på åker utanför Mendoza, Argentina.

En fjärdedel av världens befolkning består av kvinnor på landsbygden. Dessa kvinnor producerar mer än hälften av världens mat - men möter ofta diskriminering.

Krav på kvinnors rättigheter i FN-stadgan kom från Latinamerika

FN-stadgan var det första internationella dokument som slog fast att män och kvinnor har samma rättigheter. Få känner till att det var den brasilianska delegaten Bertha Lutz som tillsammans med andra kvinnliga FN-delegater krävde att kvinnors rättigheter skulle bli inskrivet i FN- stadgan.

Ny peruansk rörelse mot kvinnovåldet

Demonstration mot våld mot kvinnor i Lima, Peru, 13 Augusti 2016. Foto: Lorena Flores Agüero/Flickr Creative Commons

Nyligen genomfördes stora demonstrationer i flera peruanska städer i protest mot det våld i nära relationer som många kvinnor i landet utsätts för. Demonstranterna menar att straffen för de män som döms för misshandel, mord eller våldtäkt är alldeles för milda.

Det colombianska civilsamhället säger nej till kvinnovåldet

Colombia är Sydamerikas femte farligaste land för kvinnor. Mors Dag är en av landets våldsammaste dagar på året, och i år fick firandet ge plats åt mediala diskussioner om misshandeln inom hemmen. Latinamerika.nu passade på att prata med några av dem som arbetar för att stoppa våldet mot kvinnor i Colombia.

Brasilianska krav på insatser mot våldtäkter

- Samhället har alltid underblåst våld mot kvinnor, och en stor andel av befolkningen lägger skulden på offret, säger Sonia Correa från Sexuality Policy Watch. Foto: Douglas Scortegagna/Flickr Creative Commons

Uppgifterna om att en 16-årig flicka nyligen utsatts för en gruppvåldtäkt av över 30 män i Rio de Janeiro utlöste kraftiga protester från tusentals kvinnor i Brasilien. Aktivister menar dock att det inte räcker med skärpta straff för att bekämpa de många sexualbrott som begås i landet.

Mindre pengar till mödravård när länder skär i bistånd

​Foto: Victor Nuño/Flickr Creative Commons

Sverige är ett av flera länder som skär ner sitt bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. En fond som har spelat en avgörande roll för mödravården och främjat reproduktiva rättigheter för miljoner kvinnor över hela världen.

Sidor

Prenumerera på Jämställdhet