Jämställdhet

”Våldtäkt och mord är ett sätt att försöka tysta våra röster”

Ceremoni för kvinnors rättigheter i samband med CLOC/La Via Campesinas ledarskola för kvinnor nyligen. Foto: Sori Lundqvist

Nu räcker det. Inte en enda till, #NiUnaMenos. Under den parollen protesterade hundra tusentals människor nyligen runt om i Latinamerika.

Matsuveränitet feministisk nyckelfråga

 Francisca ”Pancha” Rodríguez är en av grundarna till den chilenska organisationen för småbrukar- och urfolkskvinnor, Anamuri. Hon är även aktiv i det kontinentala småbrukarnätverket CLOC/La Vía Campesina. Foto: Lisa Karlsson

Francisca Rodríguez är en av förgrundsgestalterna i kampen för jämställdhet inom småbrukarrörelsen i Latinamerika - och matsuveränitet är rörelsens vapen. – Vi vill ha ett samhälle där människor har lika rättigheter och aktivt deltar i samhällsbyggandet.

Tuff vardag för kvinnor på Argentinas landsbygd

Arkivbild. Småbruakre arbetar på åker utanför Mendoza, Argentina.

En fjärdedel av världens befolkning består av kvinnor på landsbygden. Dessa kvinnor producerar mer än hälften av världens mat - men möter ofta diskriminering.

Krav på kvinnors rättigheter i FN-stadgan kom från Latinamerika

FN-stadgan var det första internationella dokument som slog fast att män och kvinnor har samma rättigheter. Få känner till att det var den brasilianska delegaten Bertha Lutz som tillsammans med andra kvinnliga FN-delegater krävde att kvinnors rättigheter skulle bli inskrivet i FN- stadgan.

Ny peruansk rörelse mot kvinnovåldet

Demonstration mot våld mot kvinnor i Lima, Peru, 13 Augusti 2016. Foto: Lorena Flores Agüero/Flickr Creative Commons

Nyligen genomfördes stora demonstrationer i flera peruanska städer i protest mot det våld i nära relationer som många kvinnor i landet utsätts för. Demonstranterna menar att straffen för de män som döms för misshandel, mord eller våldtäkt är alldeles för milda.

Det colombianska civilsamhället säger nej till kvinnovåldet

Colombia är Sydamerikas femte farligaste land för kvinnor. Mors Dag är en av landets våldsammaste dagar på året, och i år fick firandet ge plats åt mediala diskussioner om misshandeln inom hemmen. Latinamerika.nu passade på att prata med några av dem som arbetar för att stoppa våldet mot kvinnor i Colombia.

Brasilianska krav på insatser mot våldtäkter

- Samhället har alltid underblåst våld mot kvinnor, och en stor andel av befolkningen lägger skulden på offret, säger Sonia Correa från Sexuality Policy Watch. Foto: Douglas Scortegagna/Flickr Creative Commons

Uppgifterna om att en 16-årig flicka nyligen utsatts för en gruppvåldtäkt av över 30 män i Rio de Janeiro utlöste kraftiga protester från tusentals kvinnor i Brasilien. Aktivister menar dock att det inte räcker med skärpta straff för att bekämpa de många sexualbrott som begås i landet.

Mindre pengar till mödravård när länder skär i bistånd

​Foto: Victor Nuño/Flickr Creative Commons

Sverige är ett av flera länder som skär ner sitt bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. En fond som har spelat en avgörande roll för mödravården och främjat reproduktiva rättigheter för miljoner kvinnor över hela världen.

Prideparad mot transfobi

Årets prideparad i São Paulo. Foto: Natasha Mutch-Vidal

Prideparaden i São Paulo är en av världens största och växer stadigt. Årets parad fokuserade på transpersoners rättigheter och lockade nära 2 miljoner besökare.

Latinamerikas kvinnor tvingas bruka männens jordar

Kvinnor står för nästan hälften av livsmedelsproduktionen på Latinamerikas landsbygd. Foto: Lisa Karlsson

Trots att kvinnorna på Latinamerikas landsbygd står bakom ungefär hälften av den mat som produceras till kontinentens 600 miljoner invånare är det nästan alltid männen som äger jordbruksmarkerna.

Sidor

Prenumerera på Jämställdhet