Ekonomi

Kuba storsatsar på fiskodlingar

Under flera årtionden bedrevs överfiske utanför Kubas kuster och landet har även drabbats av konsekvenserna av det globala rovfisket. Foto: Myles Tan, Flickr

Förra året producerades rekordmycket odlad fisk på Kuba. Men målet är ännu högre satt – landets myndigheter vill fördubbla fiskodlingarnas produktion fram till år 2030.

USA lade ner FN-röst om handelsembargot mot Kuba

Efter att under 25 års tid ha röstat emot resolutionen avstod USA för första gången från att rösta. Foto: Flickr Creative Commons

USA lade för första gången ner sin röst i samband med att FN:s generalförsamling på onsdagen röstade om en resolution som kräver ett stopp för det amerikanska handelsembargot mot Kuba.

Utvecklingsländer kräver globalt skattesamarbete

Trots motstånd från flera västländer fortsätter G77-länderna, där majoriteten av de latinamerikanska länderna ingår, att driva förslaget om ett mellanstatligt organ inom ramen för FN för att komma åt skatteflykt, penningtvätt och skatteparadis.

Olympiska spelen avslutar era av megaprojekt

Fotbollsarenan Maracanã i Rio de Janeiro byggdes 1950 och är ett av en rad storbyggen som genomförts i landet. När arenan byggdes hade den plats för 180 000 åskådare. Foto: Daniel Basil/Wikimedia Commons

Antalet stora energi- och infrastrukturprojekt ökade snabbt under den höga ekonomiska tillväxten i Brasilien och har förstärkt den ekonomiska och politiska kris som håller landet i sitt grepp. En era närmar sig sitt slut med de olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Kanalbygget i Nicaragua har kört fast

Omfattande torka har fått det det planerade bygget av en kanal genom Nicaragua att stanna upp.

Nya möjligheter och utmaningar för kubanska ekobönder

Ekologisk odling på Kuba. Foto: Ben Kucinski/Flickr

USA visar intresse för import av kubanska ekologiska varor. Något som både glädjer och oroar småbrukarna på Kuba.

Breddad Panamakanal står snart klar

Snart kommer det mångåriga arbetet med att bygga ut Panamakanalen att vara färdigt och större båtar kommer att få möjlighet att ta en genväg mellan Stilla havet och Atlanten.

Argentinas nya regering granskar kinesiska samarbeten

Argentinas konservative president Mauricio Macri var tidigare mycket kritisk till flera av de projekt som hade ingåtts med Kina. Nu har tonen från den nya regeringen mildrats betydligt.

Flera företag verksamma i Latinamerika svartlistade av Sjunde AP-fonden

I närheten av Barrick Golds guldgruva Pascua Lama, på den chilenska sidan av Anderna. Gruvprojektet medförde att Sjunde AP-fonden svartlistade företaget. Foto: Lisa Karlsson

Nyligen uppdaterade Sjunde AP-fonden sin svarta lista över bolag som inte når upp till en lägstanivå vad gäller respekt för mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Fem av bolagen på listan har uteslutits på grund av brott begångna i Latinamerika.

Förenade arabemiraten investerar i Argentina

Argentinas nya regering vill locka till sig fler utländska investeringar. I veckan slöts nya avtal som stärker samarbetet mellan Argentina och Förenade arabemiraten.

Sidor

Prenumerera på Ekonomi