Barn & unga

Tillbaka till soptippen

Carmen Siles och hennes mamma har bott på soptippen i sju år med de fyra barnen och Carmens man. Foto: Simon Lundh

Långt ifrån hemmabio och fredagsmys lever och arbetar 13 familjer på soptippen i Jinotega i norra Nicaragua. Brist på arbete har tvingat dem till att sortera återvinningsbara material för småpengar medan deras barn leker bland trasiga flaskor i röken från den brinnande plasten. En version av reportaget har tidigare publicerats i ETC:s nättidning.

En skola där alla kan vara med

En lärare leker med barnen på skolgården. Foto: Simon Lundh

En inkluderande skola där barn med funktionella nedsättningar får plats. Det är långt ifrån självklart i Nicaragua, men i Estelí har en kvinna drivit just en sådan skola i drygt tio år.

Skratt som förändrar livet

Genom cirkusskolan, El Nido de los Artes, lär barnen sig jonglera, spela teater och cykla på enhjuling. Foto: Simon Lundh

– Vi vill ge barnen en chans att hänge sig åt konst, säger Lester Jirón, grundare till cirkusskolan El Nido de los Artes i Estelí, Nicaragua.

Webbutbildning ska minska tonårsgraviditeter

Ny teknik ska förändra livet för invånare i en isolerad fiskeby i norra Honduras. Bland annat används en webbaserad utbildning för att minska antalet graviditeter bland tonåringar.

Marias mod att berätta avslöjade barnsexhärva i Nicaragua

Ana Patricia Pineda, socialarbetare. Foto: Philip Krook

Barnsexhandel är ett vanligt förekommande problem i många latinamerikanska länder. I norra Nicaragua upptäcktes nyligen ett allvarligt fall efter att en ung flicka tagit mod till sig att tala ut. Det här är hennes historia, berättad av Ana Patricia Pineda, socialarbetaren som står henne närmast.

Unga kubaner drömmer om bättre uppkoppling

Att vara uppkopplad i hemmet är få förunnat i Kuba. Foto: Brian Kerrigan/Wikimedia Commons

Tillgången på internet är fortfarande mycket begränsad på Kuba. Många av landets unga invånare väntar otåligt på att den pågående reformprocessen i landet ska resultera i att internet blir mer tillgängligt.

”Vi är inte bara framtiden, vi är även nutiden”

Ungdomar från maya-nätverket Wakib´Kej:s ungdomsråd.

De andinska urfolkens livsfilosofi, buen vivir, innebär att leva i harmoni med sin omgivning med respekt för både människor, djur och natur. Alla beslut bör tas i konsensus, alla bör rådfrågas inför viktiga beslut och det finns ingen hierarki mellan ung och gammal. Enligt begreppet pixab’ är det viktigt att lyssna på de äldre eftersom de bär på erfarenheter och kunskap, men barnen och ungdomarna är lika viktiga eftersom de ska föra kunskapen vidare. Här berättar sex ungdomar från Guatemala, som alla ingår i maya-nätverket Wakib´Kej:s ungdomsråd, om hur de ser på detta och hur de arbetar för buen vivir.

Tufft att återvända för unga migranter

Jag brukar ha vanliga kläder på mig när jag reser. När jag bär min traditionella dräkt följer männen efter mig och säger fula saker. Foto: Miriam Steinbach

Migrationsvågen i Mexiko går åt båda hållen. Många återvänder till sitt hemland efter att ha samlat ihop pengar i USA. Men att komma hem igen kan vara hårt, såväl för unga som vuxna. Över 80 procent av alla återvändande mexikaner börjar arbeta inom den informella sektorn. Latinamerika.nu har pratat med Teresa Sántiz, 19, som migrerade från Mexiko som barn och som sedan återvänt.

Studenter med demokrati som drivkraft

Skolgården på Liceo Tecnico, Valparaiso, Chile.

Fyra år efter de uppmärksammade studentprotesterna i Chile strider sociala rörelser fortfarande för gratis, statlig och demokratisk utbildning av god kvalité. Nu är flera reformer på gång, men studenterna är långt ifrån nöjda.

Med sopor som levebröd

Soptippen El Vertedero i Jinotega, i norra Nicaragua. Foto: Philip Krook

Runt om i världen bor det människor på soptippar. Jinotega, i norra Nicaragua, är inget undantag. På stadens soptipp bor det folk som letar återvinningsbart material för att sälja vidare. Många av dem är barn och ungdomar.

Sidor

Prenumerera på Barn & unga