Honduras

Strid om Honduras grundlag skakar återigen Centralamerika

Honduras skakas återigen av en politisk kris. Åtta år efter statskuppen har presidenten infört undantagstillstånd för att kväsa protester mot ett valresultat som aldrig blir klart. Militär sätts in mot demonstranter som menar att presidentens omvalskampanj bryter mot grundlagen, som oppositionen vill skriva om.

Mordet på rättighetsaktivisten Berta Cáceres fördöms världen över

Berta Cáceres. Foto: Goldman Environmental Prize

Det brutala mordet på Berta Cáceres, en framträdande miljö- och människorättssaktivist från Honduras, fördöms av såväl nationella som internationella organisationer, nätverk, politiker och aktivister.

Webbutbildning ska minska tonårsgraviditeter

Ny teknik ska förändra livet för invånare i en isolerad fiskeby i norra Honduras. Bland annat används en webbaserad utbildning för att minska antalet graviditeter bland tonåringar.

Egen vattenkraft förändrade livet i honduransk fiskeby

Tidigare fick befolkningen i denna lilla fiskeby på Honduras kust använda sig av stearinljus på kvällarna och den lilla el som producerades kom från dyra fossila bränslen. Nu är allt förändrat - tack vare ett litet vattenkraftverk som lokalbefolkningen sköter tillsammans.

Växande protester mot korruptionen i Honduras

Efter att en stor korruptionsskandal avslöjats i Honduras har en bred proteströrelse börjat växa sig allt starkare allt starkare i landet. Många tusentals människor beger sig varje helg ut på landets gator med krav på åtgärder mot korruptionen och straffriheten.

”Håller du tyst dödar de dig i vilket fall”

Bild från Limón, Honduras. Fristadsförfattaren Julia från Honduras skriver poesi om konflikterna i hemlandet. Foto: Hjvannes/Wikimedia Commons

Honduras är idag ett av världens farligaste länder. Poeten Julia har fått en fristad i Sverige varifrån hon riktar kritik mot en våldsam och korrupt regim stöttad av starka ekonomiska intressen.  

Sökandet efter försvunna migranter tar aldrig slut

Radioprogrammet Abriendo Fronteras, Öppna Gränser, hjälper anhöriga att hitta försvunna migranter. Foto: Wikimedia Commons

Varje år försöker många tusentals honduraner ta sig till USA. Men vägen dit är livsfarlig och många som ger sig av hörs aldrig av igen. I staden El Progreso har anhöriga till försvunna migranter bildat en egen organisation som varje vecka sänder ett eget radioprogram.

Deporterade honduranska migranter vägrar ge upp sin dröm

Fattigdomen och våldsbrottsligheten i hemlandet är enligt experter de främsta skälen till att så många honduraner ger sig iväg på den farliga resan för att försöka ta sig till USA. Bara under årets första halvår skickades närmare 30 000 honduraner tillbaka från Mexiko och USA.

Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ. Honduras nya säkerhetslag klubbades igenom i slutet av januari i år. Fram tills dess hade den dock blockerats efter hård kritik från landets medieförbund AMCH och flera internationella organisationer, som menade att den utgjorde ett hot mot informations- och yttrandefriheten.

Från transitland till drogproducent

Honduras har länge varit ett stort transitland i droghandeln mellan Syd- och Nordamerika, vilket starkt bidragit till den skenande våldsbrottsligheten. Men på senare tid har det även blivit tydligt att det fattiga landet blivit allt mer intressant som producent för regionens mäktiga knarkmaffior. Nyligen avslöjades en mycket stor odling av marijuana- och vallmoplantor på berget La Cumbre i västra Honduras. Detta var första gången som en odling av opiumvallmo, som används för att tillverka heroin, upptäcktes i landet.

Sidor

Prenumerera på Honduras