Hemlösa drivs bort från stadskärnorna

Myndigheterna i flera av Mexikos större städer tvingar bort hemlösa från innerstäderna och till platser där deras redan svåra sociala situation förvärras. Det hävdar en koalition av lokala organisationer som nu har vänt sig till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

I fredags lämnade koalitionen in en anmälan till Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter där man anklagar mexikanska myndigheter för att bedriva en "social rensning" som drabbar tusentals hemlösa.

Enligt koalitionen Redim gäller det bland annat städerna Tijuana och Ciudad Juárez, som ligger vid gränsen mot USA, där polisen enligt organisationerna kör bort hemlösa och tiggare från städerna.

En liknande taktik används också i staden Guadalajara och i huvudstaden Mexico City, där koalitionen hävdar att hemlösa förs bort från stadens centrum och tvingas leva under exempelvis broar och viadukter.

Aktivisterna menar att den typen av åtgärder innebär ett brott mot de hemlösas rättigheter.

Det är svårt att få fram någon pålitlig statistik över hur många barn och vuxna i Mexiko som tvingas leva på landets gator.

Ickestatliga organisationer uppskattar dock att det bara i huvudstaden finns mellan 15 000 och 30 000 människor som tvingas leva och arbeta på gatorna. Barn, tonåringar, vuxna och äldre som arbetar med att tvätta bilrutor, sälja godis och cigaretter på gatorna, eller som tigger, är en vanlig syn i staden.

Trots den ekonomiska tillväxten i landet visade officiella siffror att 52 miljoner av landets 112 miljoner levde i fattigdom i slutet av 2010 och närmare 23 procent av dessa i extrem fattigdom.

-Fallet med Mexico City är belysande eftersom det är en stad som satt en ära i att gå främst när det gäller respekten för de mänskliga rättigheterna - samtidigt pågår där en social rensning, säger Luis Enrique Hernández, som är ordförande för den lokala organisationen El Caracol, som arbetar för hemlösa.

Enligt koalitionen är det vanligt att hemlösa i Mexikos städer utsätts för trakasserier från myndighetsföreträdare och poliser som tvingar bort dem de platser där de sover eller arbetar.

Text: Emilio Godoy/IPS