HD sa nej till abort i uppmärksammat fall

Den 29 maj nekade Högsta domstolen i El Salvador Beatriz rätten till abort. Något hon och flera organisationer kämpat för under en längre tid och som vi tidigare berättat om här på Latinamerika.nu. Under måndagen förlöstes Beatriz barn med kejsarsnitt.

I Högsta domstolens svar framgick det att fostrets liv skall värderas lika högt som moderns och någon abort kunde därför inte tillåtas. I beslutet meddelades även att de inte ansåg att graviditeten utgjorde något allvarligt hot mot kvinnans hälsa och att den därför kunde låtas fortgå, däremot gav de läkarna rätt att ingripa om kvinnans hälsotillstånd förvärrades.

Hälsoministern María Isabel Rodriguez meddelade samma dag att Beatriz skulle förlösas med kejsarsnitt idag tisdag den 4 juni, det vill säga när graviditeten nått vecka 27 och det därför är lagligt att sätta igång en förlossning. Eftersom Beatriz fick värkar i söndagsnatt, vilket riskerade att spräcka hennes livmoder, så beslutade läkarna att utföra kejsarsnittet så fort som möjligt och det genomfördes under måndagseftermiddagen.

Beatriz förflyttades efter förlossningen till intensivvårdsavdelningen och fostret, vars diagnos bekräftades vid förlossningen, avled trots intensivvård efter fem timmar.

- Vi är nöjda över att de till slut har utfört ingreppet, men vi är
ledsna över att processen tagit så lång tid och över det lidande som den
gett upphov till. Det är fruktansvärt att de tvingat henne att gå så
här långt med graviditeten när fostret inte hade några chanser att
överleva. Det är fruktansvärt orättvist att utsätta en kvinna för den
här nivån av tortyr, sa Morena Herrera, från La Agrupación Ciudadana por la Despenalización del
Aborto, Medborgarrättsgruppen för avkriminalisering av abort, till tidningen El País. 

Text: Joanna Korbutiak, frilansskribent

Kommentarer