Haiti

Haitiska koleraoffer kräver upprättelse

FN har för första gången medgett ansvar för den koleraepidemi som bröt ut på Haiti för sex år sedan. Företrädare för koleraepidemins offer ser detta som en framgång och kommer att fortsätta sin kamp för kompensation.

Deportationer oroar haitier i Dominikanska republiken

Under det senaste halvåret har nästan 16 000 haitier deporterats från Dominikanska republiken.

Ökad gruvdrift möter haitiska protester

Haitis president kan vara på väg driva igenom förändringar av en lag som sedan länge reglerat gruvdriften i landet. Det nya lagförslaget har skrivits med hjälp av Världsbanken, som nu mottagit en formell protest från en grupp haitiska organisationer som är mycket oroade över utvecklingen.

Öbor känner sig förbisedda i turismsatsning

Île-à-Vache, Haiti. Foto: Marie-Chantalle/Flickr

Över fyra år efter den förödande jordbävningen i Haiti satsar regeringen stort på turism. Men regeringens största turismsatsning på ön Île-à-Vache i det karibiska havet har mött stort motstånd från lokalbefolkningen.

Haiti: De är kvar i lägren medan omvärlden tjänar pengar på katastrofen

Fyra år efter den förödande jordbävningen i Haiti finns det fortfarande kvar cirka 300 läger för internflyktingar i huvudstadsregionen. Mimose Gérard berättar om sin inhumana tillvaro i ett tältläger i utkanten av huvudstaden Port-au-Prince. Mimose Gérard sitter omgiven av stora säckar fyllda med plastflaskor. Hon tjänar bara småslantar på att återvinna flaskorna, men det är bättre än ingenting. - Jag har bott i lägret sedan den 13 januari 2010. Det är en smärtsam tillvaro, säger hon till IPS.

FN stäms för utbrott av kolera i Haiti

Offer för den koleraepidemi som fortsätter att skörda liv i Haiti har inlett en process mot FN i en amerikansk domstol. De kräver skadestånd och menar att FN bär skulden för det kolerautbrott som hittills har lett till 8 300 människors död. Bara under en vecka i slutet av oktober rapporterade Pan-American Health Organisation, Paho, om över 1 500 nya offer för kolera i Haiti och 31 nya dödsfall. Sjukdomen har spritt sig till hela landet.

Haitier blir vräkta från tältlägren

Bostadsbristen i Port Au Prince var ett akut problem redan innan jordbävningen 2010 då 70 procent av befolkningen levde i slummen. Efter jordbävningen satte staten och olika hjälporganisationer upp tältläger tänkta som temporära bostäder tills staden kommit på fötter.  Idag möter de som fortfarande är bosatta i tältlägren stora motgångar. De vet inte från en dag till en annan om de kommer bli vräkta, enligt en rapport från Amnesty.

FN uppmanar Haiti att fastställa det länge försenade valet

De länge fördröjda legislativa valen i Haiti har nu lett till att FN uppmanar landet att så fort som möjligt anordna val för att öka säkerheten i landet. Samtidigt som trygghetsnivån ökar i landet, på grund av polisens upptrappade arbete, kräver FN att ett val behöver hållas så snabbt som möjligt under 2013 för att säkerställa haitiernas framtid och omvärldens syn på landet.

Haitis ex-diktator förnekade brott vid förhör

Haitis exdiktator Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier infann sig på torsdagen till en rättssal för att bemöta de anklagelser om korruption och brott mot mänskligheten som riktas mot hans brutala regim, som hade makten i landet i 15 års tid.

Hård kritik mot FN-beslut att förvägra haitiska koleraoffer skadestånd

Fler än 7 500 människor har avlidit i en koleraepidemi i Haiti som enligt flera undersökningar spreds till landet av nepalesiska FN-soldater. Anhöriga till de döda har begärt skadestånd av FN, men i slutet av förra veckan kom beskedet att de blir utan ersättning.

Sidor

Prenumerera på Haiti