Guatemala utlovar krafttag mot kvinnomord

Guatemala är ett av de länder i världen där flest mord på kvinnor begås. Nu har landets nyvalde president tillsatt en särskild arbetsgrupp med uppgift att sätta stopp för de brutala våldsdåd som riktas mot landets kvinnor.

Enligt den senaste statistiken från en statlig kommission mördades 705 kvinnor i Guatemala under förra året, vilket var en uppgång från de 675 kvinnomord som rapporterades under föregående år.

Bara några dagar efter att han tillträtt som president tillsatte den högersinnade presidenten och före detta generalen Otto Pérez Molina i förra veckan en särskild arbetsgrupp för att bekämpa "femicidio" - den term som används för kvinnomord i Latinamerika. Kvinnogrupper definierar termen femicidio mer precist - som mord som drabbar kvinnor på grund av deras kön.

Den nya arbetsgruppen kommer att sortera under inrikesdepartementet, som ansvarar för lag och ordning, och arbetet ska ledas av en tidigare åklagare.

Välkommet beslut

Att en särskild arbetsgrupp tillsatts i syfte att bekämpa kvinnomorden välkomnas av Mayra Sandoval, som är aktiv inom den ickestatliga organisationen Observatorio contra el Femicidio.

- Kvinnomorden hanteras därmed som en politisk fråga och det budskap som går ut till förövarna är att deras handlingar är oacceptabla och kommer att bestraffas, säger Sandoval till IPS.

Guatemala har 14 miljoner invånare och anses tillsammans med Mexiko vara det land i världen där flest kvinnomord begås. Mellan år 2000 och 2010 mördades 5 200 kvinnor i landet enligt polisens statistik.

Gladys Acosta, chef för Latinamerikaavdelningen av FN-organet UN Women, säger att vågen av mord på kvinnor måste hejdas. Hon understryker dessutom att många av morden är bestialiska.

- Kvinnor som knivhuggs upprepade gånger, offer som blivit styckade. Det är avskyvärt med vilken brutalitet dessa kvinnor attackeras, säger Acosta till IPS.

Lokala organisationer har genomfört många olika typer av manifestationer mot kvinnovåldet - och ställt krav på att förövarna straffas. En av de mer originella manifestationerna var när fler än 10 000 demonstranter samlades vid den slumrande vulkanen Volcán de Agua för att protestera mot våld inom familjen, den brottstyp som skördar flest kvinnliga offer.

Deltagarna - som kom från en mängd olika organisationer, ungdomsrörelser och privata företag - bildade en över en mil lång mänsklig kedja från vulkanens fot och upp till dess topp över 3 700 meter över havet. Vid vulkanens krater vecklade man sedan ut en hjärtformad banderoll för att utlysa "ett generationsskifte".

Dora Amalia Taracena, som arbetar för kvinnoorganisationen Convergencia Cívico Política de Mujeres, menar att den typen av massaktioner tillsammans med regeringens nya satsning är ett bevis för att frågan om våldet mot kvinnor äntligen har hamnat på den offentliga dagordningen.

- Organisationer som vår har arbetat för att få upp denna fråga på dagordningen. Men vår patriarkala machokultur har gjort denna kamp mycket svår, säger hon.

Nobelpristagare ställer krav 

Taracena påpekar att ett på senare tid mycket uppmärksammat fall har bidragit till att belysa omfattningen av det våld som riktas mot kvinnor.

Fallet gäller affärskvinnan Cristina Siekavizza som i juli förra året plötsligt försvann spårlöst från sitt hem i Guatemala City. En månad senare berättade dock familjens hembiträde att Siekavizza hade misshandlats till döds av sin man.

Maken flydde efter avslöjandet från hemmet tillsammans med parets två barn. Mannen har sedan dess befunnit sig på flykt med barnen och offrets kropp har ännu inte återfunnits.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Guatemala, och utgör även ett bevis för att våldet mot kvinnor inte känner av några klassgränser.

I förra veckan anlände Rigoberta Menchú, som tilldelades Nobels fredspris 1992, och Jody Williams, som fick samma utmärkelse fem år senare, till Guatemala för att framföra krav på att våldet mot kvinnor ska utredas grundligare - samt att den straffrihet som ofta omgärdar dessa brott ska avskaffas.

De båda fredsprisvinnarna besökte under sin resa i regionen även Mexiko och Honduras för att framföra samma budskap.

Text: Danilo Valladares/IPS