Guatemala

Tyst om mordrättegång - gruvbolag inblandat

Angélica Choc, Adolfos hustru, och German Chub Choc som skottskadades och förlamades samma dag som Adolfo mördades. Foto: Christopher Eriksson

I Guatemala hoppas anhöriga och bekanta snart få se slutet på den utdragna rättegången för mordet på människorättsförsvararen Adolfo Ich Chamán som mördades av anställda vakter på ett gruvbolag.

Politiska fångar från Huehuetenango friges

Det blev jubel i rättssalen när beskedet om frigivning kom. Foto: Jhonathan F. Gómez / www.GHRC-USA.org

Det har gått över ett år sedan samhällsledarna från norra Huehuetenango på falska grunder häktades och fängslades i väntan på rättegång. I fredags kom äntligen domstolens beslut – de politiska fångarna ska friges.

Känd mördare dödad på fängelse i Guatemala

Tretton personer har avlidit, inklusive den välkände före detta militären Byron Lima Oliva, i en massaker på fängelset Pavón i utkanten av Guatemala City.

Förföljelsen mot Daniel Pascual fortsätter

Daniel Pascual på presskonferens. Foto: Anna Nylander

- Förut mördades vi, nu blir vi kriminaliserade, kommenterar Daniel Pascual åtalet i en intervju i guatemalansk radio.

Exmilitärer dömda till 240 respektive 120 års fängelse

Foto: Aron Lindblom, Diakonia

För första gången har militärer dömts för sexuellt våld som ett brott mot mänskligheten i en nationell domstol i Guatemala.

”Soldaterna behandlade mig som ett djur”

Överlevarna i fallet Sepur Zarco döljer sina ansikten för att slippa kännas igen på foton i nationell press och av anhängare till de anklagade före detta militärerna. Foto: Sandra Sebastián, Plaza Publica

På måndagen drog den historiska rättegången i fallet Sepur Zarco igång. Två män åtalas för tvångsförsvinnanden, mord och sexuellt slaveri på en militärbas i Guatemala på 1980-talet. För första gången gången tas sexuellt våld i väpnade konflikter upp i nationell domstol.

Historisk rättsprocess mot sexuellt våld i Guatemala

Tabut kring sexuellt våld är starkt. Vittnena gömde sina ansikten i sjalar när de vittnade om övergreppen under utredningen. Foto: Sandra Sebastián

I februari kommer ett fall av sexuellt slaveri på en militärbas under Guatemalas inbördeskrig prövas i rätten. Det är första gången som sexuellt våld i väpnade konflikter avgörs i nationell domstol. Kvinnorättsorganisationen Mujeres Transformando el Mundo hoppas att processen ska bana väg för åtal mot andra fall av sexuellt våld i konflikter.

Militärer inför rätta i Guatemala för brott mot mänskligheten

Det var genom rättegången för Plan de Sánchez 2012 som den guatemalanska åklagarmyndigheten fick upp ögonen för militärbasen CREOMPAZ och beordrade utgrävningarna av misstänkta massgravar där. Foto: Aron Lindblom.

På torsdagen svor Guatemalas nya president Jimmy Morales presidenteden. Fyra månader efter att den tidigare presidenten Otto Pérez Molina tvingades avgå anklagad för korruption, och i ett läge där 18 militärer har gripits misstänkta för brott mot mänskligheten.

Häktad MR-försvarare friad på samtliga åtalspunkter

Pedro Toledo. Foto: Krf

Efter en månad i försvarshäkte kunde advokaten Pedro Toledo lämna Torre de Tribunales i Guatemala City som en fri man, sedan domaren Miguel Ángel Gálvez beordrat hans frigivning. Domaren ansåg inte att de åtalspunkter som åklagarmyndigheten lagt fram räckte för att inleda en process mot Pedro Toledo.

Guatemalas urfolk höjer politisk machete

Ana Laynez, maya ixil, urfolksledare, Guatemala

– Vi är trötta på den här staten. Förutom att den är våldsam och förtryckande, så är den också korrupt, säger Domingo Hernández, från Waqib' Kej.

Sidor

Prenumerera på Guatemala