Gruvkonflikt i Peru fortsätter att skörda liv

Ytterligare fem personer har omkommit i samband med demonstrationer mot gruvprojektet Conga, där svenska AP-fonderna har stora investeringar, i Cajamarca, Peru. Trots en nystartad dialog fortsätter protesterna mot gruvan.

Idag, den 12 juli, utlyste fackförbundet CGTP protester i Peru. I regionen Ica har panamerikanska vägen blockerats och i Lima har cirka 7000 personer deltagit i demonstrationer. Protesterna sker i solidaritet med befolkningen i Cajamarca. Även andra krav höjs, som att landets president Ollanta Humala ska uppfylla sina vallöften och att premiärminister Valdés ska avgå.

Till demonstrationen har man sytt det som sägs vara "världens största gröna ekologiska flagga" som ska symbolisera kampen för bevarandet av ekosystemen.

Världens största ekologiska flagga: Fernando Rivera Rua 

I Cajamarca har strejk utlysts i provinsen Bambamarca och i staden Cajamarca utförs idag en minnesmässa för dödsoffren samt en fredsdemonstration trots att det råder undantagstillstånd.

Intensifierade konflikter

Konflikten i Cajamarca har pågått under flera år, men intensifierades förra året, i och med det nya gruvprojektet Conga som innebär att flera sjöar kommer att torrläggas. Det stora motståndet från lokalbefolkningen fick regeringen att skjuta upp projektet, i väntan på tekniska prövningar.  

Den 23 juni förklarade dock Ollanta Humala att projektet kommer att genomföras, vilket ledde till intensifierade protester.

När befolkningen attackerade kommunhuset i provinsen Celendín i förra veckan, i protest mot borgmästarens stöd för gruvnäringen, ingrep polisen. Resultatet - fem personer omkom. 

Detta innebär att totalt 15 personer har omkommit i sociala konflikter sedan Ollanta tillträdde presidentposten.

Protester mot gruvprojektet Conga, Cajamarca, Peru.: Jonas Hulsens.
 

Påbörjade förhandlingar

Den 5 juli valde regeringen att utse biskopen Miguel Cabrejos till förhandlare i konflikten. Cabrejos har tidigare medlat i konflikten i Bagua 2009, där 33 personer omkom. Dialogmöten med de olika parterna i Cajamarca påbörjades denna vecka.  

Eddy Benavides är ledare för Frente de Defensa i provinsen Bambamarca, en sammanslutning av lokala organisationer som motsätter sig gruvprojektet Conga. Han kommenterar mötet med Cabrejos som ett tillfälle att presentera sina krav. Till tidningen La Republica säger han:

- Vi vill inte träffa några ministrar. Vad har de gjort? De lyssnar på gruvföretagen och bryr sig aldrig om våra åsikter. Det går inte att genomföra en dialog, för vatten är inte förhandlingsbart. Men vi vill inte ha våld.  

Premiärminister Valdés säger sig vara övertygad om behovet av en "hård hand" i konflikten. I en intervju med nyhetskanalen El Comercio säger han:

- I kommunikation med representanter från andra länder så ställs inte längre frågor om vinstmarginaler vid investeringar, det handlar istället om konfliktnivån i landet. Därför måste vi skapa ordning och auktoritet. Vad tjänar vi på att fortsätta med den här "mjuka handen" och tillåta så pass mycket bråk när vi befinner oss i detta historiska ögonblick, då vi kan ta steget till ett utvecklat land?  

Krav på premiärministerns avgång

Inför regeringsförklaringen den 28 juli, ett år efter att Ollanta Humala tillträdde presidentposten, förväntas ministerbyten och i media spekuleras det om huruvida premiärminister Valdés kommer att avsättas eller inte, och vem som kommer att ersätta honom. Flera organisationer i landet har uttryckt krav om en mindre auktoritär ledare. 

På internationell nivå har en namninsamling mot Conga startats på sidan Avaaz, som kommer att överlämnas till gruvföretaget Newmont.  

Text: Kim Moberger, Latinamerikagrupperna
Foto: Jonas Hulsens