Genombrott i Hudbay-fallet

För första gången kommer ett kanadensiskt företag att höras i kanadensisk rätt för anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter i ett annat land. Fallet gäller gruvföretaget Hudbay Minerals som stämts av mayabefolkningen i El Estor, Guatemala.

Hudbay Minerals har tidigare hävdat att de bör höras i Guatemala, trots den höga straffriheten i landet. Precis innan frågan skulle avgöras i en domstol i Ontario i Kanada meddelade Hudbay Minerals dock att de släpper sina rättsliga argument för detta. Därmed blev det också möjligt att fastslå att företaget ska höras i kanadensisk rätt.
- Det här är en seger för de mänskliga rättigheterna, och bereder väg för framtida stämningar mot kanadensiska gruvföretag, säger mayafolkets advokat Murray Klippenstein, i ett pressmeddelande.
Hudbay Minerals, som svenska AP-fonderna har investeringar i, har bland annat stämts på 12 miljoner dollar av Angelica Choc. Angelica Choc är änka till byledaren Adolfo Ich Chaman som dödades av säkerhetsvakter från La Compañía Guatemalteca de Níquel, ett före detta dotterbolag till Hudbay. Säkerhetsvakterna genomförde en våldsam tvångsförflyttning av befolkningen i området på grund av utvidgningen av ett nickelprojekt. Ett flertal skadades och invånaren German Chub blev även skjuten och sedermera förlamad. Hudbay stäms också för en gruppvåldtäkt på elva kvinnor.

Lina Karlsson, Latinamerikagrupperna