Gatuförsäljarna rensades bort

I slutet av oktober var San Cristóbal de las Casas och Chiapas värd för den VIII Internationella Konferensen för Upplevelseturism. President Felipe Calderón deklarerade i invigningstalet att upplevelseturism är en alternativ väg för utveckling som gynnar ursprungsfolken och skapar sysselsättning för "de fattigaste i samhället". Ironiskt nog var det just de som avhystes från San Cristóbals gator när konferensen kom till stan.

Förväntningarna var höga på upplevelsekonferensen som arrangerades av Adventure Travel Trade Association (ATTA) 17-20 oktober och lockade över 650 researrangörer från 60 länder.

- Vi har träffat branchfolk från hela världen och utbytt idéer. San Cristobal är en fantastiskt mysig stad. Jag skulle vilja återvända hit med min familj.

Chiapas delstatsregering skulle jubla om de hörde den amerikanska mötesdeltagarens utlåtande om konferensen och San Cristóbal. Tidigare i somras beslöt delstatsregeringen att investera 41 miljoner pesos (ca 22 miljoner SEK) för att rusta upp byggnader och fasader i innerstan. Konferensen var tillfället då allas ögon skulle vara på San Cristóbal och Chiapas, och stan skulle göras så attraktiv som möjligt.

Gatuförsäljning stoppas

Gator, torg och parker brukar vanligtvis sprudla av liv och gatuförsäljning är en naturlig del av stadsbilden. Men under mötesdagarna ekade gatorna tomma. En försäljare som barn- och ungdomsorganisationen Melel Xojobal pratat med berättade att hon inför konferensen skaffat mer hantverk och souvenirer att sälja, men tre dagar innan mötesdeltagarnas ankomst, kom beskedet att hon inte fick sälja på torget som hon brukar. Lokala politiker stoppade gatuförsäljning i stans historiska centrum, ett beslut som drabbade drygt 2800 försäljare. De som trotsade försäljningsförbudet riskerade böter och förlust av försäljningslicens.

Angel säljer dagligen hamburgare vid ett torg i innerstan. Under konferensen var han tvungen att flytta sin verksamhet för att ge plats för parkering. Flytten ledde till minskade intäkter.
- Jag fick stå vid ett avskymt ställe utan en ström av människor. Jag trodde att mässan skulle bidra till mer försäljning. Det blev istället tvärtom, säger han uppgivet.

Den internationella turismkonferensen hyllades av arrangörer och politiker men fick stark kritik från det civila samhället som bland annat fördömde kriminaliseringen av gatuförsäljare och menade att politikerna ville visa upp en falsk verklighet. Flera människorättsorganisationer protesterade mot konferensen då den "representerar berövande av mark, resurser, levnadsvillkor, självbestämmande och kultur från ursprungsfolk och icke-ursprungsfolk i Chiapas".

Våld skrämmer bort turister

Det ökade våldet i Mexiko till följd av president Calderóns krig mot knarket har haft stor negativ effekt på landets turistnäring. Den mexikanska regeringen utnämnde 2011 till "turismens år" för att visa att turismen i högsta grad är prioriterad. Chiapas lockar med sin storslagna natur, kristallklara vatten och historiska ruiner. Delstatsregeringen har inom ramen för Palenque-Agua Azul Integrally Planned Centre (CIPP) långtgående planer på att expandera turismen och infrastrukturen vid vattenfallen i Agua Azul.

Många invånare i Agua Azul-området säger till latinamerika.nu att de inte känner att har något att säga till om. Detta trots att Mexiko ratificerat ILO konventionen 169 där det bland annat står att ursprungsfolk ska konsulteras och vara delaktiga i projekt som berör dem. Människorättsorganisationen Sipaz påpekar att många samhällen inte övertygade om de fördelar som turismen kan generera, utan de ser det som en risk att förlora kontroll över sin mark och över sina liv. Ofta kan det bli problematiskt om delar av befolkningen i ett samhälle är för ett turismprojekt, och annan del emot och samhället splittras. Trots att turismkonferensen av många sågs som en succé, var den för stor del av San Cristóbals invånare ännu ett bevis på den diskriminering som ursprungsfolken och de fattiga systematiskt utsätts för.

Text och foto: Zofie Bengtsson, Kristna Fredsrörelsen