Fyndigheter i Haiti lockar utländska bolag

Gruvbolag uppger att fyndigheter av guld, koppar och silver till ett värde av nära 140 miljarder kronor ligger gömda i västra halvklotets fattigaste land - Haiti. Nordamerikanska investerare har redan lagt över motsvarande 200 miljoner kronor på stickprover, anläggning av gruvvägar och undersökningar av områden i norra Haiti.

Haitisk lag slår fast att mineralfyndigheter tillhör "den haitiska nationen". Nyligen fick dock Dieuseul Anglade, chef för landets gruvmyndighet och välkänd geolog, sparken av den nyinstallerade premiärministern Laurent Lamothe efter att han krävt hårdare lagar och bättre avtal med gruvbolagen.

Gruvbolaget Eurasian Minerals har 53 licenser för gruvbrytning och har köpt rättigheter till prospektering och utvinning i över en tredjedel av norra Haiti. Euroasian har analyserat över 44 000 prov från området hittills, och samarbetar också med världens näst största guldproducent, den amerikanska gruvjätten Newmont. Det kanadensiska bolaget Majescor och det amerikanska bolaget VCS Mining samt dotterbolag har licenser för områden på sammanlagt 750 kvadratkilometer. Sammantaget har nordamerikanska gruvbolag licenser som sträcker sig över 15 procent av Haitis landområden.

Text: IPS i samarbete med den haitiska medieorganisationen Haiti Grassroots Watch.