Fototävling med flickor i fokus

I förrgår, den 11 oktober, på Internationella flickdagen, korades vinnarna i den fototävling som Plan Internacional i Latinamerika organiserat för att uppmärksamma sin kampanj Por ser niña. Bilderna fångar upp flickor från elva länder i regionen, och på första plats kom porträttet ”Ana” av Andreina Lucchesi i Panamá.

Temat för fototävlingen var att lyfta fram hur latinamerikanska flickors och ungdomars rättigheter och frihet representeras i deras vardag. Under fototävlingens två månader har det strömmat in bidrag och organisatören Plan Américas är extremt nöjda över det stora intresset.

– Genom fototävlingen hoppas vi nå ut med information om kampanjen Por ser niña (Because I’m a girl, som den internationella versionen heter) och öka medvetenheten om flickornas utsatta situation i världen, säger Mayteé Zachrisson, informatör för Plan Américas som har bas i Panamá.

Det var Andreina Lucchesis bild av den glada skolflickan med en dator, ”Ana”, i Kuna Yala, ett område med stor ursprungsbefolkning i Panamá, som fick högst poäng. Fyra olika aspekter bedömdes hos bilderna: representationen av de ungas rättigheter, respekt och dignitet, miljön den porträtterade befinner sig i, effekten bilden har på betraktaren, samt fotografens teknik.

De 24 bästa bilderna valdes ut och finns att beskåda på en utställning i Albrook Mall i Panamá fram till den 18 oktober.

Plan Internacional jobbar i 70 länder och hoppas nå ut till fyra miljoner flickor med kampanjen Por ser niña. Målet är att ge fler flickor tillgång till kvalitativ skolgång, som en väg ur fattigdomen. Dessutom hoppas man indirekt kunnna åstadkomma positiva förändringar för 40 miljoner flickor och pojkar genom program som fokuserar på genus.

Text: Lovisa Dragstedt, Infopraktikant Svalorna LA

Fakta

Ni kan läsa mer om kampanjen här.