Fortfarande inget besked i fallet Beatriz

Den 22-åriga kvinna, som på grund av medicinska skäl, för 44 dagar sedan vädjade till Högsta domstolen i El Salvador om att få tillåtelse att genomgå en abort har fortfarande inte fått något besked.

Onsdagen den 23 maj ordnade den feministiska rörelsen som engagerat sig i Beatriz fall en presskonferens där de berättade om utvecklingen i fallet. Eller snarare bristen på utveckling. Det har gått över sex veckor sedan Beatriz advokater lämnade in ansökan till El Salvadors Högsta domstol om tillåtelse att avbryta graviditeten, med hänsyn till Beatriz hälsotillstånd och det faktum att fostret har diagnosticerats med ett syndrom som innebär att det saknar stora delar av sin hjärna och således inte kommer att överleva utanför livmodern. Den 15 maj, då Beatriz själv vittnade inför domstolen, lovade de att ge henne besked inom 15 dagar.

Läkare anmäld för tjänstefel

Det faktum att beslutet dröjt så länge gör det troligt att domstolen inte kommer att ge tillstånd att avbryta graviditeten, men än så länge är utgången oviss. Förhoppningarna sänktes dock när läkaren Jose Manuel Fortín Magña, representant för Högsta domstolens eget mediciniska institut inför domstolen vittnade om att Beatriz hälsa inte var så dålig som specialistläkarna vid sjukhuset där hon vårdas påstått. Han menade dessutom att det inte är säkert att fostret saknar delar av sin hjärna, varpå hans rekommendation var att låta graviditeten fortgå.

Morena Herrera.Morena Herrera från La Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto, Medborgarrättsgruppen för avkriminalisering av abort, meddelade på presskonferensen att de anmält Fortín Magña till regeringens etiska tribunal, då de menar att han låtit sin personliga uppfattning om abort influera hans yrkesmässiga bedömning. Enligt den feministiska rörelsen har han nära kopplingar till organisationen Si a la vida, Ja till livet, som är en av de ledande aktörerna mot abort.

Överlämnande av namnunderskrifter

Beatriz fall har uppmärksammats världen över och en av de största aktörerna som engagerat sig i fallet är Amnesty International som genomfört en namninsamling till stöd för Beatriz rätt att själv bestämma över sin kropp. Efter presskonferensen begav sig representanterna för den feministiska rörelsen till Högsta domstolen för att överlämna de 154 970 namnunderskrifter som kampanjen samlat in. Namnunderskrifterna lämnades också till president Mauricio Funes som i förra veckan för första gången uttalade sig om fallet och då tog ställning för Beatriz rätt att avbryta graviditeten.

Åka utomlands en sista utväg

Hälsominister, Maria Isabel Rodríguez, som var den första politikern att ta ställning för Beatriz rätt att avbryta graviditeten berättade i förra veckan att ett flertal länder meddelat att de är beredda att hjälpa Beatriz att avbryta graviditeten, men trots det så befinner sig Beatriz fortfarande i El Salvador. Morena Herrera menar att ansvaret för att garantera Beatriz liv ligger hos den salvadoranska staten och att regeringen inte erbjudit Beatriz att åka utomlands för att genomföra ingreppet. Skulle Beatriz avbryta graviditeten i ett annat land kan hon fortfarande ställas inför rätta i El Salvador. Beatriz själv vill därför helst genomföra kejsarsnittet i El Salvador. Att åka utomlands är således en sista utväg om domstolen skulle lämna ett negativt besked. I händelse av att hon skulle behöva resa har den feministiska rörelsen hjälpt Beatriz att ordna ett pass. Morena Herrera vill i dagsläget inte uttala sig om vilket land som vore aktuellt för Beatriz att åka till.

Text och foto: Joanna Korbutiak, frilansskribent

Kommentarer

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I'm looking forward for your next post, I'll try to get the hang of it! fedgbdcbfeee

Sidor