”Vi stöttar inte presidenten – vi stöttar demokratin”

Laryssa Sampaio från ungdomsrörelsen Levante Popular Juventude. Foto: Anders Lindell

Hela havet stormar i den brasilianska politiken just nu. Många kräver presidentens avgång efter flera korruptionsskandaler, samtidigt som många andra vill se Dilma Rousseff sitta kvar på sin post. Latinamerika.nu har träffat Laryssa Sampaio från ungdomsrörelsen Levante Popular Juventude, som ger sin syn på situationen.

Laryssa Sampaio är en av 40 personer i koordinationsgruppen för ungdomsrörelsen Levante Popular da Juventude (Ungdomens folkliga resning). Tillsammans med 50 andra organisationer, inklusive Arbetarpartiet (PT), de landlösa arbetarnas rörelse MST och större fackförbund arrangerade de demonstrationen ”för demokrati och mot statskupp” runt om i landet den 18 mars.

Budskapen spänner från påminnelser om den gamla militärdiktaturen till kritik av enskilda aktörer som högerpolitiker eller den dominerande tv-kanalen O Globo, som anklagas för högervriden rapportering. Många av demonstranterna har plakat med hyllningar till Dilma Rousseff och hennes företrädare (och numera stabschef) Luís Inácio Lula da Silva. Men för Levante är de specifika ledarnas roll mindre viktig.

– För oss är det viktiga inte stödet till Dilma eller Lula, utan för demokratin. Dilmas politik skiljer sig från vår på flera sätt men hon ska kritiseras i val, inte genom den här sortens metoder. Jag vet inte om hon kommer sitta kvar, men för demokratins skull måste hon göra det.


Svag relation till folkrörelserna

Demonstranterna menar att Brasiliens unga demokrati är hotad nu när en riksrättsprocess är väckt mot presidenten och 450 000 personer nyligen demonstrerade för hennes avgång. Laryssa hoppas inte på fullt så många för stödmanifestationen, men tror att 100 000 kan komma ut på São Paulos paradgata den här fredagen. Några minuter senare ropar arrangörerna ut att man passerat just den gränsen och senare på kvällen uppskattar de siffran till 250 000.

Relationen till folkrörelserna som nu försvarar henne är ett av Dilma Rousseffs viktigaste förbättringsområden enligt Laryssa som säger att presidenten inte har träffat representanter någon enda folkrörelse sedan hon kom till makten. Men Levante har också flera andra krav på en tydligare vänsterpolitik.

–  Framförallt vad gäller utbildningspolitiken. Det har blivit svårare för de med lägre inkomster att få en universitetsutbildning, vi tycker att det krävs ett utökat stöd till fattiga studenter.

För många av de sociala rörelserna och organisationerna i Brasilien är arbetarpartiet PT en viktig allierad och en symbol för demokratins genombrott. Men det är enligt Laryssa inte självklart för fackförbund och vissa andra rörelser att försvara presidenten.


"Kampanjfinansiering roten till korruption"

– Som vi ser här så finns det ett stort stöd bland folkrörelserna, men det finns flera organisationer som aktivt väljer att inte vara här. Fackförbundet PSTU till exempel är kritiska till alla partier. Den inställningen är vanligast bland de som inte stöder PT, inte att stötta något av oppositionspartierna.

Levante Popular da Juventude pratar i termer av bred folklig kamp på olika fronter och vill engagera unga gräsrötter. Men organisationen bygger inte på en kritik av det politiska ramverket i sig, utan vill snarare skydda det mot auktoritära krafter.

– Det största problemet idag är kampanjfinansiering. Det är dyrt att kandidera till och många får stöd av företag, där ligger roten till korruption, avslutar Laryssa Sampaio innan hon går tillbaka in i folkhavet.

Text och foto: Anders Lindell, frilansskibent

Röster från Latinamerika