Tidningsmakare bekämpar fördomar inifrån Argentinas slum

Befolkningen i kåkstaden Bajo Flores i södra Buenos Aires tröttnade på de stora mediernas stereotypa bevakning av sin stadsdel. De startade en egen tidning för att rapportera om annat än droghandel, kriminalitet och fattigdom.

- Vi är inte intresserade av konflikter som säljer, att sprida rädsla eller skapa ett vi-och-dem-tänkande. Vi har en annan uppfattning om vad en tidning ska handla om och vill ge lokalsamhället en egen röst, säger Agustín Garone, en av skribenterna.

Han menar att det är viktigt att all positiv utveckling lyfts fram, som exempelvis de lokala soppköken, arbetet med unga narkomaner eller de aktiviteter som anordnas för barn med särskilda behov - såväl som de utmaningar som områdena står inför.

Men tidningen har också som syfte att bekämpa fördomar som sprids i andra medier, där kåkstäderna enbart framställs som områden som föder kriminalitet och där man bortser från att många människor som bor i området är hederliga arbetare, sömmerskor och studenter som kämpar för att få det bättre.

Desde Adentro (Från insidan) är namnet på tidningen som görs av en grupp män och kvinnor i utkanten av Argentinas huvudstad Buenos Aires. I området bor runt 60 000 av Buenos Aires cirka 13 miljoner invånare.

Många immigranter

Många av de som bor i slumområdena runt Buenos Aires är immigranter från grannländerna Bolivia, Peru och Paraguay. Andra tillhör ursprungsbefolkningar eller är mestiser, latinamerikaner med både indianskt och europeiskt ursprung, från den fattiga landsbygden i norra Argentina.

- Vi är en alternativ tidning som har en upplaga på 3 000 exemplar och som fungerar som en länk mellan olika områden. Vi träffas på lördagarna och diskuterar saker, vi anordnar idéverkstäder och det som dyker upp skrivs ned, säger Agustín Garone.

Han berättar att tidningsprojektet, som finansieras genom ett beslut av stadens politiker, har som främsta syfte att motverka den negativa bevakningen av området som de stora medierna i Argentina förmedlar.

Målsättningen är att vara en social knutpunkt och en del av vardagslivet i Bajo Flores. Ungdoms- och utbildningsfrågor, bostadsproblem och hälsofrågor utgör en stor del av bevakningen. Tidningen tar även upp otrygghet som ett av problemen i området, eftersom polisen sällan finns på plats för att ingripa.

Tidningen har också som syfte att sammanlänka olika områden runt omkring i staden.

Redaktionen på Desde Adentro granskar även annan nyhetsrapportering, ger svar på tal och tvekar inte att kritisera andra journalisters rapportering.

Kritiserad dokumentär

Nyligen kritiserade de en dokumentär, "La favela Argentina", gjord av journalisten Facundo Pastor, som var en av pristagarna på New York Festivals, en av världens äldsta och mest välrenommerade filmfestivaler.

I dokumentären beskrivs Buenos Aires slum som glädjelös i jämförelse med brasilianska kåkstäder som har utsikt över havet, pittoreska kvarter och unga kvinnor. I dokumentären beskriver Facundo Pastor hur han går med på att spela fotboll med barnen i ett av kvarteren "för att minska misstron hos de små narko-soldaterna" och hur han då är tvungen att bära en skottsäker väst.

Desde Adentro medger att det finns problem i de fattiga områdena men hävdar att Facundo Pastor ger en fördomsfull beskrivning av kåkstaden Bajo Flores.

Marcela Valente, IPS