Skakande film om kriget mot gerillan

*"Faustas pärlor" handlar om en kvinnan Faustas trauma efter att hennes mor blivit våldtagen under folkkriget i Peru. I februari vann filmen Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin som första peruanska film genom tiderna. Nu visas filmen även på svenska biografer.*

Faustas pärlor heter på spanska La teta asustada - det skrämda bröstet - och syftar på den tro som finns bland ursprungsfolket i Peru att sorg och olycka kan överföras från en våldtagen kvinna till hennes barn med modersmjölken.

Filmens huvudperson Fausta växer upp i sviterna efter Sendero Luminosos så kallade folkkrig i Ayacucho-provinsen i Peru mellan 1980 och 1992. På ursprungsfolksspråket quechua kallas dessa år för "sasachacuy" - de svåra åren. Peruanska militärer utförde systematiska gruppvåldtäkter och andra repressalier mot bybefolkningen vid misstanke om att de stödde gerillan.

Våldtäkten följer Fausta genom livet

Fausta upplever sin moders våldtäkt i livmodern och minns den för alltid. Under sin uppväxt får hon ta del av sin moders bearbetning av händelsen då hon på vemodig quechua sjunger om hur hon efter våldtäkten till exempel tvingats äta sin döde makes manslem.

Faustas mor lär henne så snart hon blivit könsmogen hur hon ska försvara sig mot män, nämligen genom att stoppa en potatis i slidan. Potatisen med sina växande rötter kommer så till den grad äckla en våldtäktsman att han avstår, menar modern.

När Faustas mor dör så tar sig Fausta till staden och får jobb som hemhjälp hos en vit neurotisk överklasskvinna. Kvinnan lider brist på inspiration som konsertpianist men genom att imitera och kopiera Faustas sånger kan hon snart åter stå på scenen. Fausta säljer sina sånger mot en pärla av kvinnans brustna pärlhalsband per sång för att på så sätt ha råd att begrava sin mamma anständigt istället för på morbroderns bakgård.

Solier själv från Ayacucho

23-åriga Magaly Solier som gestaltar Fausta är den stora behållningen i filmen och hennes uttryckslösa anlete etsar sig kvar i ens medvetande. Magaly Solier som själv tillhör quechuafolket växte upp just i Ayacucho-området under den aktuella tiden av militärens repressalier.

Direkt efter att Magaly Solier avslutat gymnasiet upptäcktes hennes talang av regissören Claudia Llosa, dotter till den världskände peruanska författaren Mario Vargas Llosa. Faustas pärlor är den andra av Claudia Llosas filmer som Magaly Solier medverkar i och hon är även aktuell med en skiva med sånger på quechua "Warmi" (som betyder "Kvinna").

"Det skrämda bröstet" är ett uttryck som den amerikanska antropologen Kimberly Theidon myntat och Claudia Llosa har hämtat inspiration från det halvt decenniums studier som Kimberly Theidon gjort om de systematiska gruppvåldtäkterna i Ayacucho-området.

- Att tänka på att en person som kanske normalt inte skulle intressera sig för sexuellt våld nu tack vare filmen närmar sig ämnet är en otrolig tillfredställele. Filmen öppnar ett forum för att tala om vad som hände, säger Kimberly Theidon till den peruanska nättidningen Terra Perú.

_Jessica Nilsson_

Faustas pärlor har haft premiär på följande orter och biografer:
Zita, Birger Jarlsgatan 37, Stockholm
www.zita.se
SF Filmstaden Heron City,Stockholm
www.sf.se
Hagabion, Linnégatan 21, Göteborg
www.hagabion.nu
Roy, Kungsportsavenyn, Göteborg
www.bioroy.se
Panora, S:t Gertrudsgatan 4, Malmö
www.panora.nu
Kino, Kyrkogatan 3, Lund
www.kino.nu
Roxy, Olaigatan 19, Örebro
www2.orebro.se/bioroxy
Elektra, Sintervägen 6, Västerås
www.elektrabio.se