Olika typer av markägare

*Hatet från rika markägare mot regering och ursprungsfolk är stort. Latinamerika.nu bad Ana Maria Franco, från institutet Maryknoll i Cochabamba och beläst i ämnet berätta mer om vilka markägarna som exploterar Bolivias ursprungsfolk är.*

Ana Maria Franco är lärare på institutet Maryknoll och insatt i frågan om mark efter många socialantropologiska resor i landet:

- Det är främst i Santa Cruz-området som man kan bevittna den extremt snett fördelade uppdelningen av mark. Intressant är att det finns olika typer av markägare och kanske den “snälla”, passiva varianten är den farligaste.

- Norr om Santa Cruz ägs stora hektar mark av personer som inte ens är boende i Bolivia utan i Europa. De är så kallade passiva ägare och har i sin tur anlitat lokala bönder för att ta hand om jorden under deras frånvaro. Intervjuar du dessa bönder så kommer du inte få höra annat än goda ord om dessa markägare. De kommer att berätta för dig att “Ägaren är väldigt generös mot mig och min familj. Han låter mig bruka på hans mark utan att ta betalt för det och därutöver betalar han mig 100 dollar varje månad.”

- Dessa bönder är beredda att försvara markägarna med hull och hår och det är en smart strategi av markägarna att ha fått över dem på sin sida. Dessa bönder stöder inte regeringens kamp om att fördela mark eftersom de aldrig kommer att ha mark och tillika 100 dollar i handen varje månad med en sådan reform.

- Sedan har vi å andra sidan riktiga galningar som amerikanen Ronald Larsen, som exploaterar ursprungsfolken utan några som helst skrupler. I områden som Alto Parapeti i södra Santa Cruz-området råder fortfarande slaveri. Ronald Larsen och hans liksinnade går beväpnade och har inte dragit sig för att ta till våld mot regeringens representanter som sätter sin fot på vad de betraktar som deras mark. Ronald Larsen är ägare till ett gigantiskt turistkomplex söder om Santa Cruz där han har möten med Santa Cruz guvernör och Santa Cruz medborgarkommittées ordförande Branco Marincovic.

- Ser man till utlänningar i Bolivia så tillhör de så kallade mennoniterna den största invandrargruppen. Det är en rörelse besläktad med amish-folket och med rötter från Tyskland som slog sig ner i Santa Cruz, Beni och Tarija vid en tidpunkt då det inte existerade ägandepapper på mark. I Charagua-området i Santa Cruz har mennoniterna lyckats expandera sin mark och fortsätter köpa från ursprungsfolk. Även deras levnadssätt kan man ifrågasätta. I Samaipata finns en flygplats med ett flygplan endast ämnat att flyga in mennonit-barn från kringliggande marker, extremt höga kostnader måste gå åt till detta.

_Jessica Nilsson_