Mexiko i gungning – en dålig repris från 1968

På affischer i Mexiko city kräver anhöriga svar på vad som hänt de försvunna eleverna. Foto: Linda Nyström

Att vara student i Mexiko, oberoende av vilket universitet du går på, innebär att du är i fara. Vi blir mördade för att vi tänker, ställer för många frågor och för att vi vill för mycket, säger Ana som är journaliststuderande i norra Mexiko.

Vid det här laget har du nog läst om den förmodade massakern i Iguala i Guerrero för en dryg månad sedan. Hela 43 studenter är försvunna och det pratas om den värsta massakern i Mexiko på decennier. Familjer och anhöriga kräver att någon tar ansvar. Men frågan är vem?

- Vi förtjänar svar från regeringen, men vi får inga, och vi får absolut inte fråga, förklarar Ana.

Iguala 2014

Studenterna försvann natten till den 27 september och efter det har ett flertal protester hållits i Mexiko City och andra delar av Mexiko. Förra veckan hölls en stor protest i Mexiko City samt även en protest utanför Mexikos ambassad i Stockholm. I slutet av samma vecka meddelade Mexikos justitieminister, Jesús Murillo Karam, att tre män från den lokala narkotikakartellen Guerreros Unidos erkänt att de brutalt eldat upp studenterna och sedan slängt kvarlevorna i en flod. Det är dock ifrågasatt om detta är sant, och det spekuleras i huruvida president Peña Nieto går en politisk kris till mötes.

Staten Guerrero, där massakern tros ha skett, är den tredje minst utvecklade staten i Mexiko. Den är även vaggan för sociala rörelser i landet och under fyra sekel har motståndare till regeringen mördats eller försvunnit spårlöst i området, enligt BBC.

Det är inte riskfritt att vara student eller i opposition i Mexiko. Under alla helgons helgen var det många av Mexikos invånare som inte bara mindes sina anhöriga utan även alla de studenter som försvunnit under åren och aldrig hittats. Såsom studenterna massakern i Tlatelolco 1968.

Tlatelolco 1968

1968 blev Mexiko det första landet i Latinamerika att arrangera de olympiska spelen. President Gustavo Diaz Ordaz ville visa Mexiko från sin bästa sida och slösade oerhörda summor på arenor och upprustning av städerna. Protesterna lät inte vänta på sig och den 2 oktober 1968 samlades över 3 000 studenter på la torget Plaza de Tres Culturas i Mexico City. Vad som hände därefter är fortfarande oklart.

Det har i efterhand kommit fram att polisen öppnade eld mot studenterna och det är än idag ingen som vet exakt hur många studenter som mördades eller försvann den dagen. Det är sagt att det är allt från 30 till 300 stycken och många av studenterna som försvann har än idag inte hittats.

Inte förrän på 90-talet då regeringen inte längre kunde stå emot trycket att starta en utredning påbörjades en sådan. I februari 1998 lades en stor del av skulden på Luis Echeverria, som då var inrikesminister och senare kom att bli landets president. Han sade då att armén som öppnade eld arbetade på order från president Gustavo Diaz Ordaz, som gick bort 1979.

2007, nio år efter att utredningen av massakern påbörjats, ställdes rättegången där Echeverria anklagades för folkmord in - på grund av bristande bevis.

-Vi mexikaner är i fara. Tlatelolco är ett känsligt ämne som de undviker att prata om och något vi glömmer när vi går till val. Vi måste komma ihåg vad som hänt och händer, vi måste fortsätta fråga och viktigaste av allt; vi måste få de medborgerliga och mänskliga rättigheterna vi förtjänar, inte de som vi får just nu, säger Ana.

Kritik mot presidenten och hans regering

En stor del av den mexikanska befolkningen ifrågasätter regeringen och dess agerande. Att president Peña Nieto valt att åka till Kina på affärsresa under pågående kris ses inte heller med blinda ögon. Demonstrationerna har avlöst varandra och demonstranterna försökte sätta eld på presidentens palats helgen efter erkännandet vilkets följdes av stora protester vid flygplatsen i Acapulco.

Att det tog utredarna närmare sex veckor att komma med svar om vad som hänt studenterna upprör också. Liksom den månad det tog att häkta misstänkta personer, såsom borgmästare Jose Luis Abarca och hans fru, som beordrat att arrestera studenterna.

Peña Nietos möten med föräldrarna till studenterna har inte heller slutat bra. Vid ett av mötena vägrade de anhöriga att lämna hans kontor innan han skrivit under deras upprop - vilket han inte gjorde

- Det här är ett bevis på hur ytterligare en regering har misslyckats. Det visar på vilken brist på respekt vår regering har för de mänskliga och medborgerliga rättigheterna. Vi kan inte utveckla Mexiko då vår framtid blir mördad och där studenterna är rädda för att tänka och uttrycka sina åsikter för ett bättre land. Vi behöver dessutom en bättre lagstiftade makt, säger Ana, för den vi har nu fungerar inte.

Den stora frågan nu på allas läppar är om detta är ytterligare ett Tlatelolco, en massaker där frågorna aldrig kommer besvaras - eller omvärldens blickar kommer tvinga regeringen att spela med öppna kort.

Text och foto: Linda Nyström, frilansskribent

Läs mer: Attack mot lärarstudenter föregicks av lång konflikt