Hur röstade du?

*I söndags samlades miljoner ecuadorianer vid valurnorna för att rösta ja eller nej till den nya grundlagen. Latinamerika.nu frågade några av dem hur de röstat och varför.*

Jorge Haga, 22 år:

- Jag röstade ja. Den nya konstitutionen innehåller fler fördelar än nackdelar, framför allt när det gäller utbildningen som ska bli gratis, det kommer att bli lättare att plugga på universitetet. När det gäller arbete, så innebär konstitutionen också fler fördelar för den anställde, fler rättigheter.

Aura Mena, 23 år:

- Jag röstade ja, jag vill ha en bättre framtid. Men det var svårt att bestämma sig, konstitutionen är för tjock för att man ska kunna sätta sig in i hela. Först tänkte jag rösta nej, men sedan började jag analysera och ändrade mig.

José Espin, 68 år:

- Jag röstade nej. Den typen av styre som eftersträvas i konstitutionen är för auktoritärt och ger presidenten för stor makt, precis som i Venezuela. Det är inte riktig socialism, jag vill ha riktig socialism som i Sverige eller Finland.

Roxana Fernández, 23 år:

- Jag röstade nej, vi håller på att bli som Venezuela, och jag tror inte på den här regeringen. De höjer bidragen men samtidigt har priserna ökat ännu mer.

Annie Sión, 20 år:

- Jag röstade blankt. Jag är inte för den nya konstitutionen, den ger för mycket makt åt presidenten, men samtidigt vill jag inte ha det som innan heller.

Text och foto: _Malena Wåhlin_

Fakta

Den nya konstitutionen består av 425 paragrafer som reglerar hur staten ska styras och vilka rättigheter medborgarna har. Texten har tagits fram av en grundlagstiftande församling som nu är upplöst. Nu väntar ett omfattande arbete med att skriva om landets lagar så att de stämmer med konstitutionen. En lagstiftande församling, som ska fungera fram till nästa riksdagsval i maj 2009, kommer att utses. I februari 2009 hålls nästa presidentval.