El Salvador: Nu får även äldre kvinnor lära sig läsa

Äldre lär sig läsa och skriva genom projekt i El Salvador. Foto: Wikimedia Commons

Carmen López, 74, är ett bevis för att det aldrig är för sent att lära sig. Liksom många andra äldre kvinnor på landsbygden i El Salvador fick hon aldrig möjlighet att lära sig läsa och skriva - förrän nu.

Carmen López är en av 412 personer i Tapalhuaca, en liten stad med 4 000 invånare i centrala El Salvador, som precis har fått chansen att lära sig läsa och skriva.

- Det var sorgligt att jag inte kunde skriva ett brev eller ett kvitto. Men nu är jag lycklig - för nu kan jag det, säger hon till IPS.

Nyligen tillkännagav landets utbildningsmyndigheter att Tapalhuaca är fri från analfabetism, vilket betyder att minst 96 procent av befolkningen numera är läs- och skrivkunnig. Andelen i denna del av provinsen La Paz är ännu högre, närmare 98 procent.

Liksom Carmen López menar 61-åriga Maximina Velasco att hon övervunnit ett viktigt hinder när hon anmält sig till en kurs för att lära sig läsa och skriva.

- Jag började skolan när jag var liten flicka, men hoppade av innan jag hade gått ut första klass eftersom läraren slog mig och fick mig att må fruktansvärt dåligt, berättar Maximina Velasco, samtidigt som hon sitter hemma och pluggar vokaler och konsonanter.

Just i dag fick hon gå ifrån kursen tidigare, eftersom hon var tvungen att laga mat till sin familj. Det är ett problem som drabbar många av de kvinnor som deltar i utbildningssatsningen.

Frivilliga håller i kurserna

En av dem som bedriver undervisningen är 16-åriga Yanci Cubías. Hon är en av 130 frivilliga i denna lilla stad som på frivillig bas hjälper vuxna att lära sig läsa och skriva.

- I början var det svårt att skapa förtroende bland eleverna, men med tiden gick allt bra och det har varit en oförglömlig upplevelse, säger den unga läraren.

Bristande läs- och skrivkunnighet har länge varit ett problem i det fattiga landet med 6,2 miljoner invånare. Många salvadoraner, främst på landsbygden, har under decennier varit utsatta för social diskriminering, där de främst fått arbeta på de rikas kaffe- och bomullsplantager.

- Det handlar om en historisk skuld - under lång tid har en majoritet av befolkningen varit fråntagen möjlighet till utbildning, säger Maydé Recinos, som är engagerad i organisationen Funsalprodese, som arbetar med utbildningsfrågor.

År 2009 lanserade dock den salvadoranska regeringen ett program som syftar till att minska andelen av befolkningen som inte är läs- och skrivkunnig, en satsning som gett resultat då man sedan dess lyckats få ner siffrorna från knappa 18 procent 2009 till 11,8 procent år 2013.

Flickor skickades inte till skolan

Kvinnor är dock kraftigt överrepresenterade inom gruppen, och på den salvadoranska landsbygden är fortfarande nästan 19 procent av befolkningen inte läs- och skrivkunnig.

Angélica Paniagua, som är chef för frågor om läs- och skrivkunnighet vid landets utbildningsdepartement, menar att den högre andelen bland kvinnor beror på den macho-kultur som finns i landet.

- Papporna brukade säga att pojkarna ska gå i skolan och att flickorna ska hjälpa till med hushållsarbetet, säger Angélica Paniagua till IPS.

På senare år har dock allt fler salvadoranska barn fått möjlighet att gå i skolan, mellan år 2000 och 2012 ökade andelen från 86 procent till dryga 93 procent. Landets utbildningsdepartement har som målsättning att El Salvador ska vara fritt från analfabetism år 2019, samma år som president Salvador Sánchez Ceréns mandat löper ut.

Ickestatliga organisationer menar att utvecklingen går år rätt håll, men anser att större resurser borde satsas för att minska läs- och skrivkunnigheten.

- Det som satsas i dag är otillräckligt för att täcka upp för de enorma utbildningsbehov som finns, säger Maydé Recinos.

Text: Edgardo Ayala/IPS
Foto: Raúl Ruano Ruiz/Wikimedia Commons