Ekologiska stadsodlingar stärker bolivianska kvinnor

Marknad i Sucre, Bolivia. Foto: Christian Ordenes/Wikimedia Commons

En satsning på urban odling har gjort det möjligt för ett stort antal fattiga kvinnor i Bolivias formella huvudstad Sucre att både kunna få mer mat på bordet och en egen inkomst.

- Männen arbetar inom byggsektorn, medan kvinnorna tidigare inte hade några riktiga arbeten, utan skötte tvätten åt andra eller sålde saker på marknaden, säger Lucrecia Toloba vid de lokala myndigheternas avdelning för ekonomisk utveckling.

Hon bär en traditionell klänning och har håret uppsatt i två flätor när hon tar emot IPS på sitt enkla kontor. Lucrecia Toloba tillhör ursprungsbefolkningen quechua och är chef för den lokala avdelningen av Nationella programmet för stadsodlingar.

Inom satsningen är det kvinnorna som står i centrum. Genom sina odlingar får de en ökad självkänsla, men kan även bidra till att ge sina familjer mer näringsrik mat. Överskottet av grönsakerna säljs, vilket ger kvinnorna egna inkomster.

Samarbete med FAO

I utkanten av staden ligger kvarteren 25 de Mayo och Litoral. Här visar en grupp kvinnor upp korgar med färska grönsaker från deras odlingar - skinande röda tomater, färggranna rädisor och grön sallad. Sammanlagt är kvinnor i 83 fattiga kvarter i Sucre engagerade i projektet, som drivs i samarbete mellan landets myndigheter och FN:s livsmedelsorgan FAO. Hittills är 680 odlare engagerade, berättar agronomen Guido Zambrana.

Till lunch bjuder kvinnorna på grönsakssoppa vars ingredienser odlats på deras egna bakgårdar, tillsammans med tortillabröd som gjorts på en blandning av majsmjöl och andra grönsaksbaserade mjölsorter.

Grönsakerna odlas även i växthus i bergen runt Sucre, en stad belägen 2 760 meter över havet dryga 40 mil söder om landets administrativa huvudstad La Paz.

Lucrecia Toloba berättar att kvinnorna, som oftast har flyttat in till staden från landsbygden, fått hjälp med odlingarna och lärt sig mer om hur man säkerställer att familjerna alltid ska ha mat på bordet.

- Vårt mål är att uppnå noll undernäring, säger hon.

Temperaturen i Sucre pendlar normalt mellan 12 och 25 grader. Men inne i växthusen, som byggts med hjälp av myndigheterna, blir det betydligt varmare än så.

Bygger ut

Celia Padilla, som liksom de flesta kvinnor i projektet också tillhör quechua-folket, berättar att hon kom till Sucre från en liten by för 15 år sedan. Nu odlar hon mangold och sallad i ett växthus. Hon började i liten skala förra året, men planerar nu att bygga ett betydligt större växthus.

Enligt FAO producerar varje växthus som ingår i projektet i genomsnitt 500 kilo färska grönsaker per år, fördelat på tre skördar. Runt 60 procent av maten konsumeras av odlarnas familjer, medan resten säljs på marknaden. Kvinnorna och deras familjer bygger växthusen på egen hand och driver odlingarna själva.

Varje växthus ger i genomsnitt odlaren en extra inkomst på motsvarande nästan 5 500 kronor om året.

-Jag använder inkomsterna till att köpa mjölk och kött till barnen, säger Celia Padilla till IPS samtidigt som hon visar upp sin skinande gröna mangold.

Hon bjuder stolt på ett egenodlat mellanmål bestående av gröna bönor och sallad.

- Jag behöver inte be min man om pengar längre och vi har inga utgifter för grönsaker, säger Celia Padilla.

Problemen med bevattningen har lösts då de lokala myndigheterna har bistått genom att ställa upp stora tankar där man kan samla upp regnvatten och lagra det för torrare perioder.

"Bättre kvalitét"

Alberta Limachi och hennes man driver en 150 kvadratmeter stor odling vid stadens utkant.

- Vi kvinnor organiserade oss och nu kan vi äta utan oroa oss eftersom vi inte använder några kemikalier i våra odlingar, berättar hon för IPS.

En grupp av producenter och konsumenter granskar alla odlingar för att säkerställa att de är ekologiska, berättar José Zuleta, som är nationell koordinator för programmet.

Agronomen Yusuke Kanae, som arbetar för FAO i Sucre, erbjuder kvinnorna utbildning i enkla metoder för att förbättra odlingarna, och sina inkomster.

- Även om förtjänsten är liten så kan kvinnorna hjälpa till med inköp av anteckningsböcker och skor, säger Yusuke Kanae och påpekar att inkomsterna minskar kvinnornas beroende av männen.

Han har bidragit till ett samarbete mellan programmets odlare och ägarna till den lokala vegetariska restaurangen Cóndor Café, som börjat köpa in sina grönsaker från stadsodlarna.

- Vi vill uppmuntra till den miljövänliga grönsaksproduktionen, säger restaurangägaren Roger Sotomayor, och påpekar att stadsodlarnas grönsaker dessutom både är av bättre kvalitet och billigare än de som kom från tidigare leverantörer.

Text: Franz Chávez/IPS
Foto: Christian Ordenes/Wikimedia Commons