Drömmen om... pengar

Spanien. Där kan man vara fri, rik och lycklig. Argentina. Dit kan man åka och tjäna storkovan och bli familjens hjälte. Eller? I pjäsen ”Ett land av drömmar” visar teatergruppen El Altoteatro att livet som boliviansk arbetsmigrant är något helt annat än en dans på rosor. Och nu i finanskrisens tider tvingas allt fler bolivianer återvända hem.

- Innan vi skrev pjäsen ägnade vi mycket tid åt att undersöka arbetsmigrationen från Bolivia, och den visade sig vara otroligt stor. Varje dag åker hundratals personer iväg från flygplatsen i El Alto för att söka jobblyckan utomlands. För att inte tala om alla tusentals bolivianer som tar sig över gränserna till Brasilien och Argentina. Vi fick höra massor av historier. Det finns inte en bolivian som inte har släktingar och vänner som är utomlands och jobbar, säger Andrea Riera som är både skådespelare och manusförfattare till pjäsen.

I radio och på tv går reklam om att åka utomlands och söka lyckan. Till och med fackföreningen för hembiträden håller kurser i hur man genom matlagning gör succé i Europa. Och i butikerna i staden El Alto finns det på många ställen skyltar där det står ”vi söker barnflicka till Spanien”.

- Det är människosmugglare som står bakom. Vi har testat de där ställena. Det ringlar fram köer som vill komma iväg och man måste betala massor för att få sina papper och kontakter. Men om man väntar till nästa dag är de ofta försvunna, berättar Andrea Riera.

Finanskrisen tvingar fram migration

"Värdig murare, ödmjuk rörmokare... boliviansk arbetare med erfarenhet". En boliviansk migrant i Buenos Aires letar jobb.: Juan Pablo UriosteDe flesta bolivianer som jobbar utomlands arbetar inom lågavlönade yrken i textilindustrin eller i den informella sektorn som städare, försäljare eller hembiträden. I pjäsen visar skådespelarna även hur bolivianerna som flyttar till andra länder inom Latinamerika ofta är diskriminerade och utan arbetsrättigheter, med långa dagar, låg lön och liten trygghet. Allt som oftast befinner de sig också olagligt i landet.

- Och nu under finanskrisen är det ofta bolivianerna som varit de första som tvingats gå. Sedan vi skrev pjäsen har det börjat komma hem massor av arbetsmigranter från bland annat Spanien. Det finns inte längre jobb där, säger Andrea Riera.

Men samtidigt som många kommer hem har finanskrisen också gjort att arbetslösheten har ökat i Bolivia och många tvingas åka utomlands för att leta jobb. Enligt uppskattningar från internationella arbetsorganisationen, ILO, har tre procent av befolkningen lämnat landet under det senaste året.

Pengar som är viktiga för Bolivia

Pjäsens namn, ”Ett land av drömmar”, hänvisar till drömmen bort, om att tjäna pengar och bli fri. Men den hänvisar också till en annan dröm som kommer när man väl är långt borta i ett annat land. Drömmen om att komma hem till Bolivia. ”Till och med demonstrationerna och de blockerade vägarna saknar jag”, utropar en av rollkaraktärna som i stället för att bli fri och lycklig i Spanien blivit fast i hårt arbete.

Men trots alla problem som arbetsmigranterna stöter på finns det ändå en viss sanning i de drömmar som de bär med sig. Pengarna. I slutscenen kommer flera av arbetsmigranterna hem och sedlarna flyger i luften. I Bolivias statsbudget utgörs 15,4 procent av intäkterna av de pengar som skickas hem från bolivianer som jobbar utomlands. Men finanskrisen har ändå inneburit en rejäl minskning. Jämfört med de första månaderna 2008 har den sammanlagda summan hemskickade pengar sjunkit med hela 35 procent.

Freddy Chipana har skrivit manuset tillsammans med Andrea Riera, och är även skådespelare och regissör till pjäsen. Han berättar om sina släktingar som hade jobbat hårt i många år i Argentina. När de blev tillräckligt sjuka för att inte kunna jobba längre skickades de tillbaka till Bolivia av sina arbetsgivare.

- Visst kom de hem med pengar, men bara några dagar senare dog de båda två. De hade jobbat alla år bara för att komma hem och dö, säger han och sänker blicken.

Kerstin Edquist