Brasilien: Fängelsevåldet sprider sig till gatorna

De brasilianska fängelserna är mycket våldsamma, och under förra året dödades hela 218 fångar på landets anstalter. I den nordöstra delstaten Maranhão spred sig nyligen fängelsevåldet utanför murarna efter att gängledare beordrat fram upplopp på delstatshuvudstaden São Luis gator.

Enligt Brasiliens advokatsamfund, OAB, dödades 218 fångar under förra året, och allmänheten är van vid att få nya rapporter om det våld som härjar inne på landets fängelser.

Men den senaste tidens utveckling på fängelset Pedrinhas i miljonstaden São Luis har rönt stor uppmärksamhet. Under januari har ett flertal upplopp brutit ut i fängelset, och hittills har tre fångar dödats inne på anstalten, samt ytterligare en fånge på en närliggande anstalt. Orsaken till bråken är att fångarna protesterar mot att militärpoliser tagit kontroll över fängelset, samt att vissa fångar har börjat överföras till andra anstalter.

I början av januari beordrade fängslade gängledare sina medlemmar utanför murarna att bränna bussar och attackera polisstationer i São Luis. En flicka dödades efter att ha fått omfattande brännskador och ytterligare fem personer skadades.

Mördade fångar på film

Nyligen publicerade tidningen Folha de São Paulo en fruktansvärd film som spelats in av fångar inne på Pedrinhas i samband med ett annat upplopp i slutet av förra året. På filmen visas de döda och halshuggna kropparna efter tre medlemmar av ett rivaliserande gäng, och det var denna händelse som fick de lokala myndigheterna att agera mot situationen inne på anstalten.

Mário Macieira, som är lokal ordförande advokatsamfundet OAB menar att händelserna i Pedrinhas är ett tydligt bevis för den kris som råder inom landets fängelsesystem. Han menar att utvecklingen går åt fel håll.

- Vi får hela tiden samma bild bekräftad om de brasilianska fängelserna - att de är överbelagda, att den miljön är fruktansvärd och att det råder brist på mat. Att systemet kollapsat är inget nytt, men nu har krisen börjat likna en tragedi, säger Mário Macieira.

Alla enheter på Pedrinha är överbelagda och det förekommer hela tiden våld mellan olika rivaliserande gäng. Det finns 2 500 fångar på fängelset, trots att det bara är byggt för 1 700.

Sedan början av januari har militärpolisen börjat återta kontrollen över anstalten, som länge styrts av ledare för kriminella gäng som med hjälp av mobiltelefoner har kunnat fortsätta att styra över sina underställda på utsidan.

IACHR kräver åtgärder

I slutet av förra året begärde Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, IACHR, att den brasilianska regeringen omedelbart skulle genomföra åtgärder för att förbättra förhållandena på Pedrinhas och ett annat fängelse i södra Brasilien. Detta efter att OAB tillsammans med en lokal människorättsorganisation lämnat in en anmälan om att miljön på anstalten var så dåligt att fångarnas mänskliga rättigheter kränktes.

Sociologen Rodrigo de Azevedo, vid universitetet Pontificia Universidade Católica, leder en forskningsgrupp som studerar straffrättsliga frågor. Han menar att den brasilianska fängelsekrisen har förvärrats de senaste 20 åren på grund av överbeläggningarna, ökat våld, och de kriminella gruppernas verksamhet inne på anstalterna. Han påpelar att det brasilianska rättssystemet främst bestraffar landets fattiga.

- Dessutom uppmanar fängelsesystemets kultur till våldsamheter av den typ som vi sett i delstaten Maranhão, säger han.

Enligt Azevedo har landets fängelsepopulation fortsatt att stiga på grund av "kriget mot narkotikan" och det system som innebär att mängder av människor sitter fängslade i väntan på rättegång. Närmare 40 procent av de brasilianska fångarna har ännu inte fått sina straff fastslagna.

Azevedo menar att ett annat problem är att många i befolkningen anser att dömda, eller misstänkta brottslingar, förtjänar betydligt hårdare straff än vad lagarna föreskriver - vilket leder till att övergrepp mot fångar sällan får den uppmärksamhet det förtjänar.

Azevedo anser att det krävs en omfattande reformering av landets fängelsesystem.

- Om vi vill förebygga brott och minska våldet så måste frågan om situationen på fängelserna upp på bordet. Det som sker inne på fängelserna återspeglas genom våldet i städerna, säger han.

Text: Fabiola Ortiz/IPS
Foto: Agência Brasil