Brasilianska ungdomsprotester i gallerior blev ungdomsrörelse

Det började med att stora mängder ungdomar samlades i köpcentrum för att umgås och ha roligt. Men de möttes av rädsla och hårda tag och istället föddes en ny ungdomsrörelse - rolezinhos.

En del menar att ungdomarnas massmöten närmast är att betrakta som en revolutionär rörelse, medan andra anser att den snarare är ett uttryck för den nya medelklassens drömmar om att få ta del av konsumtionssamhället.

Allt började i slutet av förra året då en grupp ungdomar via Facebook beslutade att träffas i ett köpcentrum i São Paulo. Planen var att umgås och ha kul. Hela sex tusen ungdomar anammade uppmaningen. Sedan dess har dessa så kallade rolezinhos spridit sig till olika städer i landet.

- Vi kom hit för att visa att även fattiga ungdomar är konsumenter, berättar studenten Iata Anderson för IPS efter att ha deltagit i en rolezinho utanför lyxgallerian Shopping Leblon i Rio de Janeiro.

Gallerian stängdes tillfälligt för att förhindra ungdomarna från att ta sig in bland butikerna.

Ny medelklass

Iata Anderson är som de flesta som deltar i rolezinhos mycket ung, under 20 år. Trots att han bor i en favela så tillhör han en ny form av brasiliansk medelklass som kan studera på ett statligt universitet, har tillgång till internet och en viss köpkraft.

- Jag kom för att visa mitt stöd för de rolezinhos i São Paulo som mötts av tårgas och polisvåld - endast på grund av att deltagarna var afro-brasilianer och kom från miljöer som betraktas som opassande för lyxkonsumtionen i galleriorna, säger Anderson, som själv är afro-brasilian.

Han talar bland annat om en händelse som ägde rum i São Paulo i mitten av januari då runt ett tusen ungdomar samlats för en rolezinho i en av stadens gallerior. Istället möttes de av militärpoliser som avlossade gummikulor och använde sig av pepparsprej för att stoppa massmötet. Ett 60-tal ungdomar greps. Den hårda polisinsatsen har mötts av mycket kritik, även från president Dilma Rousseff.

Sociologen Ignacio Cano vid Rio de Janeiros universitet menar att de hårda tillslagen mot ungdomarnas massmöten snabbt gav rörelsen en mer politisk riktning. Han är kritisk till de köpcentrum som valt att stänga när de fått information om en förestående rolezinho och varnar för en utveckling där köpgalleriorna allt mer utvecklas till att bli mötesplatser endast för de vita, rika och välbärgade.

Mörkhyade övervakas mer

Men många kritiker menar att så redan är fallet.

- En mörkhyad person som kommer in i en galleria blir genast strikt övervakad av vakter som utgår från att denne är där för att stjäla något, säger Diego Meier, som är afro-brasilian.

Studenten Waldei Teixeira menar att köpcentren är en ny miljö för många av dem som deltar i rolezinhos.

- Vi vill bekanta oss med platser som tidigare bara var till för de övre samhällsskikten, säger Waldei Teixeira till IPS.

Iata Anderson påpekar att de som deltar i en rolezinho inte är där för att stjäla eller vandalisera.

- Det är fler människor i galleriorna i samband med julhandeln, men då betraktas folkmängden inte som ett hot mot säkerheten.

Journalisten Fernando Gabeira menar att massmötena till en början syftade till att göra köpgalleriorna tillgängliga för alla.

- Nu får fenomenet olika politiska etiketter beroende på vilka politiska målsättningar avsändaren har.

Många sociala organisationer och vänsteranhängare anser att rolezinhos ger uttryck för en folklig vrede mot den diskriminering som finns i landet.

En annan tolkning är att fenomenet snarare är ett uttryck för den sociala rörlighet som blivit möjlig i det brasilianska samhället på senare år - med en ny medelklass som suktar efter mobiltelefoner, datorer och märkeskläder.

Fernando Gabeiras tolkning är att rolezinho-rörelsen ger uttryck för människors krav på att få vara med och konsumera, att få vara en del av konsumtionssamhället.

Text: Fabiana Frayssinet/IPS