Blomstrande gatukonst i Buenos Aires

Gatukonsten i Argentina har exploderat de senaste åren. I snart sagt varje kvarter går det att hitta ett stencilerat budskap eller en målning på en mur eller en husvägg. Gatukonstnärerna JJ och Fede tror att det goda gatukonstklimatet i Buenos Aires beror mycket på att klottret aldrig riktigt har fått fäste i staden.

JJ har gjort bebisen på galleriet Holywood en Cambodias vägg.- Buenos Aires är en fantastisk stad för gatukonst. Det finns än så länge ingen förföljelse av konstnärerna.

JJ har målat på gatan i åtta år och har sett hur storstaden Buenos Aires har exploderat som scen för olika former av gatukonst.

Sedan tre år tillbaka driver han, som medlem av kollektivet Buenos Aires Stencil det lilla gatukonstgalleriet Hollywood in Cambodia tillsammans med två andra konstnärskollektiv, Malatesta och Run Dont Walk.

- Vi har lärt känna varandra på gatan. Det är vi som driver galleriet, ingen gallerist, berättar JJ.

Galleriet ligger i hippa Palermo viejo i Buenos Aires, en trappa upp, ovanför en bar. Galleriet Hollywood en Cambodia ligger ovanför en bar i hippa Palermo viejo.

Det startade efter att de tre gatumålarkollektiven hade dekorerat väggarna i baren med sina målningar och screentryck. Eftersom ägaren inte hade råd att betala bad de om att få tillgång till utrymmet ovanför baren. Av de hittills 20 utställarna har 18 varit aktiva gatukonstnärer.

Varje kvadratcentimeter av Hollywood en Cambodias terass är full med gatukonst.Tanken med galleriet är inte framförallt att sälja konst, men den senaste tiden har JJ märkt ett ökat intresse för gatukonst bland allmänheten. Från att knappt ha sålt några konstverk säljer man nu tre till fem bilder i månaden.

- Det är som att både vanligt folk och gallerister börjar få upp ögonen för gatukonsten. Den håller på att få ett erkännande över hela världen och därför händer det också här, säger han.

Den traditionella graffitin har aldrig fått något riktigt fäste i Buenos Aires...För både JJ och hans kompis Fede, från kollektivet Run Dont Walk, tycker att Buenos Aires en perfekt stad att vara gatukonstnär i. Ingen av dem har någonsin åkt fast för att ha målat på väggar eller murar. Tvärtom, polisen stannar ofta och pratar med dem när de är ute. Ofta kan de inte förstå att gatukonstnärerna målar trots att ingen betalar dem.

... Staden är däremot full av stencilerade målningar...- Vi bor i en kapitalistisk stad där alla budskap har att göra med antingen politik eller pengar, säger JJ.

De avslappnade inställningen tror de har att göra med två saker.

 Dels att graffitin aldrig varit särskilt stor i Buenos Aires och att folk därför inte hunnit tröttna på nerklottrade väggar.

Gatukonsten ses istället som något nytt. Dels att staden är full av politiska budskap från de olika partierna som också målar på otillåtna platser.

Street art är ett sätt att ta del av stadens utrymmen utan att ha varken makt eller pengar och visa att det går.

- För mig är det ett sätt att utöva sin rätt att utrycka sig . Och vi tror att alla har den rätten, säger JJ.

...och politiska budskap. Det här är ett försvar för ett rockband på vars konsert 2004 knappt 200 människor dog efter en brand.Johanna Kvarnsell