Flera överfall på människorättsförsvarare

Under juli månad har rapporterna om hotade och mördade människorättsförsvarare i Honduras kommit tätt. Inom loppet av tio dagar dödades Tomás Garcia, Herwin Alexis Ramirez Chamorro och Mireya Efigenia Mendoza Peña. De hade alla en sak gemensamt: ledande roller i olika lokala människorättsorganisationer eller folkrörelser.

"Vi hade inte ens en börjat en konversation med dem, de sa ingenting till oss. De lät oss inte förklara varför vi var där, de väntade inte tills vi hade fått säga något till dem. Vi såg bara hur Tomás föll ihop, han föll på grund av skotten."

Så beskrev en av deltagarna i demonstration dödsskjutningen av Tomás Garcia för reportrar från SOA Watch.

Garcia sköts till döds på nära håll av militärer när han deltog i en fredlig demonstration i Río Blanco. Även hans 17-årige son skadades allvarlig i överfallet. Händelserna fördömdes senare i ett pressmeddelande från den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter (CIDH).

I pressmeddelandet uppmanar CIDH den honduranska staten att skydda Lencafolket och deras rätt att protestera emot utförandet av megaprojekt på deras territorium. Kommissionen uppmanar även staten att utreda händelserna och utkräva ansvar för de brott som begåtts.

Garcia var en av ledarna i ursprungsfolksorganisationen Consejo Cívivo de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) och den 15 juli hade det samlats 200-300 personer från lenca samhällena kring Rio Blanco för att demonstrera mot byggandet av vattenkraftverket Agua Zarca.

 

Bara ett par dagar efter mordet på Tomás Garcia, den 21 juli, rapporterar Amnesty International att man upptäckt kvarlevorna av Herwin Alexis Ramirez Chamorro i en flod i staden La Ceiba i norra Honduras. Innan kroppen hade dumpats i floden hade Ramirez enligt denna rapport dödats av ett flertal skott och knivhugg. Herwin Ramirez var en ung aktivist som engagerade sig i ett flertal organisationer, bland annat Organización Prounión Ceibeña (OPRUCE) som arbetar för LGBTI-rättigheter och HIV/AIDS prevention och Organización de Desarrollo Étnico Comunitario (ODECO) som arbetar med Afro-Honduranska samhällen i norra delen av landet.

Rättsväsendet hotat

CIDH släppte i slutet av juli ytterligare ett pressmeddelande där de fördömde ännu ett mord på en människorättsförsvarare.  Det var den 24 juli som domaren Mireya Efigenia Mendoza Peña mördades när hon körde genom samhället El progreso och hennes bil besköts med flera skott av beväpnade män på motorcykel. Mordet gör Mendoza till den 64:e i raden jurister som dött en våldsam död sedan 2010, vilket kan anses påverka rättsväsendets möjlighet att förhålla sig opartiskt och oavhängigt.

Mendoza var styrelseledamot i organisationen Asociación de Jueces por la Democracia (AJD) som arbetar för att stärka rättssystemet i Honduras. AJD pekar i ett uttalande på att mordet på Mendoza skett vid en tidpunkt då politiska krafter, utanför offentlighetens ljus, förhandlar om en pakt om vem som ska väljas till ny riksåklagare och assisterande riksåklagare, vilket strider emot landets konstitution och lagen som styr åklagarmyndighetens verksamhet.

I pressmeddelandet från den 30 juli uppmanar CIDH den honduranska staten att garantera säkerheten för sina domare och jurister och förhindra varje form av externa påtryckningar, till detta räknas både direkta repressalier och hot och överfall av deras familjemedlemmar. CIDH ser allvarligt på attacken och understryker vikten av att utreda sådana brott och åtala de ansvariga för upprätthållandet av ett opartiskt rättssystem.

Juli månad blev alltså sammanfattningsvis en mörk månad i Honduras och den avslutades med rapporteringen om frihetsberövandet av internationella observatörer den 25 juli, som ni kunnat läsa om tidigare här på Latinamerika.nu.

Text: Charlotta Petterssson, frilansskribent
Bild: COPINH