Finanskrisen högst på APEC-agenda

*Presidenter och statsöverhuvuden från de 21 medlemsländer som medverkar vid årets upplaga av APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) har anlänt till Lima. Årets stormöte, som inleds under torsdagen, förväntas främst handla om hur man ska lyckas tackla den internationella finanskrisen.*

President Alan García har tidigare hävdat att det enda sättet att stoppa den pågående internationella finanskrisen är genom att liberalisera den internationella handeln. Under avslutningstalet för ABAC (APEC Business Advisory Council) uttryckte den peruanske presidenten sin djupa oro över att G20-länderna ”inte tycks inse vikten av den här utmaningens natur” och istället väljer att agera protektionistiskt.

- Vad vi behöver göra är att ytterligare främja liberaliseringen av världshandeln och jag är rädd för att G20 bara signerar dokument, utan att riktigt inse vilka problem vi kan falla i, sade presidenten under sitt tal.

*Frihandelsavtal med Kina*
García meddelade under onsdagen att han avslutat samtal med Kinas president Hu Jintao om ett framtida frihandelsavtal med det stora landet i öster, vilket innebär att Kina är på väg att sluta sitt andra frihandelsavtal med ett latinamerikanskt land. Det första avtalet slöts för tre år sedan med grannlandet Chile.

- De två länderna kompletterar varandra väldigt väl och det finns många samarbetsområden, sade Garcia i ett offentligt uttalande med den kinesiske presidenten vid sin sida.

Handeln mellan Peru och Kina har mer än fördubblats under de senaste åren, från 2 miljarder USD 2004 till 5.5 miljarder USD förra året.

Kina utgör efter USA den andra största exportmarknaden för det andinska landet. Främst exporteras koppar, järn, malm och zink, medan den asiatiska jätten främst förser Peru med mobiltelefoner, maskiner och annan högteknologi.

Avtalet väntas träda i kraft i mars nästa år.

_Lisa Ljunggren_

Fakta

Asia-Pacific Economic Cooperation består av 21 medlemsländer från Stilla Havs-regionen. Medlemsländerna brukar benämnas medlemsekonomier då de frågor som berörs främst rör handels- och ekonomiska frågor. Peru gick med i APEC 1998 och de övriga latinamerikanska medlemmarna utgörs av Chile och Mexiko.