Femton personer om dagen försvinner spårlöst i Rio de Janeiro

Varje dag försvinner i genomsnitt 15 personer spårlöst i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro. De flesta som försvinner är män från stadens kåkstäder, och många av fallen utreds aldrig ordentligt av polisen.

Under de senaste månaderna har det dock hållits nästan dagliga protester mot situationen, och särskilt ett fall har fått stor uppmärksamhet. Runt om i staden hänger det affischer med bilder av Amarildo de Souza försedda med texten "Var är Amarildo?".

Amarildo de Souza, 43, var bosatt i Rocinha, en av Rio de Janeiros största kåkstäder, där han levde i ett litet hus tillsammans med sin hustru och familjens sex barn. Han försörjde sig genom tillfälliga arbeten och som byggjobbare. Sedan den 14 juli har dock de Souza varit spårlöst försvunnen. Detta efter att polisen kommit och hämtat honom i hemmet under förevändning att han skulle förhöras på den lokala polisstationen.

Efter att han klev in i polisbilen har ingen sett honom. Jandira Queiroz, som arbetar för Amnesty International, påpekar att polisen har uppgett att Amarildo de Souza släpptes på fri fot efter förhöret.

- Det finns inga spår efter honom som pekar på var han kan befinna sig eller vart hans kropp kan ha förts. Om han avled så vill hans familj åtminstone få möjlighet att genomföra en värdig begravning.

Enligt Queiroz finns det flera frågetecken kring polisens agerande och Amnesty uppmanar nu de brasilianska myndigheterna att genomföra en ordentlig utredning av fallet.

Kameraövervakningen på polisstationen, som skulle kunna bekräfta polisens uppgifter om att de Souza släpptes på fri fot, fungerade inte den aktuella kvällen.

Anhöriga är frustrerade

Familjen har nu börjat förlora hoppet om att få se de Souza i livet igen. Och i hans hemkvarter är många människor frustrerade och känner sig otrygga. Amarildo de Souzas hustru Elizabeth Gomes är förtvivlad.

- Polisen hämtade min man och tog med sig hans dokument. Det har gått en månad sedan han försvann och jag inga pengar. Det minsta jag vill ha är hans kvarlevor, så att vi kan hålla en begravning. Jag vill ha svar på frågan: Var är Amarildo?, säger hon.

Fallet med Amarildo har fått stor uppmärksamhet, men är långt ifrån unikt. Mängder av människor har försvunnit spårlöst, och i många av fallen misstänks poliser ha varit inblandade.

Enligt Institutet för offentlig säkerhet försvinner i genomsnitt 15 personer om dagen i delstaten Rio de Janeiro. Många av de som försvinner har blivit mördade.

Statistiken över försvunna personer uppdateras dock inte om kvarlevorna efter en person som försvunnit senare återfinns.

Enligt en studie gjord av sociologen Fábio Araújo försvann över 91 800 människor i delstaten mellan 1991 och fram till maj i år. Bara under förra året försvann 5 934 personer, varav de flesta var män från fattiga områden.

I sin studie påpekar Araújo att både poliser och kriminella grupperingar är "extremt våldsamma", och enligt sociologen samarbetar dessa aktörer ibland för att se till att liken efter dödade människor försvinner utan spår.

Polisen misstänks för inblandning

Förra veckan deltog anhöriga till personer som försvunnit spårlöst vid en offentlig utfrågning som anordnats av delstatens människorättskommission. En av dem som deltog var Adriano Amieiro, vars 24-åriga syster Patrícia Amieiro försvann i juni 2008.

- Min systers bil stoppades av polisen och fem år senare är hon fortfarande försvunnen. Jag tror inte att vi kommer att få återse henne i livet. Vår familj har inte fått ett avslut eftersom det inte finns någon kropp att begrava, berättar Adriano Amieiro för IPS.

I Brasilien är det vanligt att liken efter dödade personer röjs undan. Detta eftersom polisens utredningar upphör om inget lik återfinns.

- Detta är ett land där straffrihet råder i fråga om brott mot människors liv. Tusentals människor försvinner, men myndigheterna bryr sig inte om att ta reda på vad som hänt dem. Många av fallen registreras inte ens av polisen, säger Antônio Carlos Costa, som är ordförande för den lokala ickestatliga organisationen Rio de Paz.

Costa menar att även om den officiella statistiken över antalet försvunna är förfärande hög, så kan den verkliga siffran fortfarande vara betydligt högre. Enligt Costa så finns det hemliga begravningsplatser lite här och var runt staden.

- Vi lever i en kultur där förlorade människoliv är något som banaliseras, och det återspeglas också i maktens korridorer, säger Costa.

Text: Fabiola Ortiz/IPS