Färgstark demonstration för ursprungsfolk

Den 12 oktober firas ursprungsfolkens motståndsdag runt om i världen. I anslutning till dagen hölls i måndags en stor demonstration i Chiles huvudstad Santiago med fokus på mapuchefolkets situation.

Den fortsatta marginaliseringen av ursprungsfolket i Chile och försvarandet av deras landområden och kultur var det huvudsakliga temat under måndagens manifestation.

Demonstrationståget utgjordes till stor del av dansare och musiker som framförde låtar och danser som är traditionella för mapuchekulturen.

Enligt officiella siffror deltog närmare 10 000 personer i demonstrationen som ledde fram till Biblioteca Nacional där deltagarna samlades för att lyssna på tal och konserter.

En omfattande polisstyrka omringade hela tiden demonstranterna och vid polisernas kravallstaket fanns en grupp observatörer för mänskliga rättigheter på plats.

- Mapuchedemostrationerna brukar gå lugnt till, men med tanke på hur många som är här i dag finns risken för att det kan bli våldsamt, sa Luciano Garcia, en av observatörerna, och pekade mot de vattenkanoner och polisbussar som stod parkerade en bit bort.

"De sociala rörelserna har vaknat"

Enligt Luciano Garcia har mapuchefrågan och det faktum att det är svårt för aktivister att föra kampen offentligt väckts på nytt de senaste månaderna. Den antiterroristlag som infördes under Pinochets tid vid makten används fortfarande för att gripa aktivister som engagerar sig i mapuchefolkets rättigheter.

- Tidigare år har marschen aldrig varit så här stor. De senaste månadernas studentdemonstrationer har väckt alla sociala rörelser från en lång sömn, även folk som kämpar för mapuchefolket, berättade Luciano Garcia.

En timme efter att konserterna hade inletts i bibliotekets park, samlades en större grupp människor vid polisens kravallstaket. Ett fåtal maskerade demonstranter började vandalisera affärer, gatlyktor och bankkontor i området. De bröt loss cement från ett vägarbete och kastade på polisbussarna.

Poliserna svarade med vattenkanoner och tårgas, varpå folksamlingen skingrades och firandet inne i parken upphörde.

Enligt polisen greps 16 personer misstänkta för uppvigling, och två personer för våld mot motorcykelburna poliser.

Flera av de pacifistiska deltagarna i marschen försökte vid ett flertal tillfällen lugna de våldsamma demonstranterna.

Text och foto: Anna Dahlbeck, Frilanslinjen, Escuela Nórdica, Chile