FARC öppnar för dialog

Gerillagruppens ledare Alfonso Cano anklagar den nuvarande och efterträdande regeringen i Colombia för att vara illegitim i en video släppt till nyhetskanalen Al  Jazeera. Samtidigt öppnar han för en diplomatisk lösning på den interna väpnade konflikten som pågått i över ett halvt sekel.

I en dryg halvtimme lång monolog säger Alfonso Cano, eller Guillermo Léon Sáenz som han egentligen heter, att valet av Juan Manuel Santos till ny president var ett misstag. Detta eftersom det innebär en fortsättning på den politik som Àlvaro Uribe fört de senaste åtta åren. Uribe har med sin säkerhetspolitik fokuserat på att utrota gerillan genom att öka de militära insatserna i landet. Enligt Cano har det varit verkningslöst då FARC är minst lika starka som tidigare. Han anklagar regeringen för att vara illegitim eftersom den är inblandad i narkotikahandel, korruption och straffrihet.

Cano menar att FARC alltid arbetat för att finna en diplomatisk lösning på konflikten. Trots kritiken mot regeringen öppnar han ändå för en dialog.

- Vi föreslår idag, ännu en gång, låt oss samtala. Möjligheterna för vårt land att övervinna denna hemska situation som vi möter är, utan tvekan, genom dialog, genom samtal, politiska förslag och diplomati.

Text: Rebecka Jalvemyr, Kristna Fredsrörelsen

Kommentarer

Det er svært at tage Alfonso Cano´s kritik af regeringen alvorligt. Ingen tvivl om, at der er korrupte politikere i regeringen og mange folk i jakkesæt tjener penge på kokain i Colombia. Alfonso Cano ved dette, fordi han selv handler kokain med disse politikere. FARC-EP har siden 90´erne tjent så mange penge på kokain, at de ikke længere er interesseret i penge for deres gidsler. Deres gidsler i dag handler om beskyttelse. Menneskeskjold. FARC har colombianske gidsler, der ikke har set deres familier i op til 12 år (who said human rights?), colombianske værnepligtige og politifolk, der blot var på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Venstrefløjen i Skandinavien burde snart få øjnene op for, at Las FARC ikke længere har en sag og deres metoder ikke bringer andet end mere krig og blod i Colombia. Jeg bor i Colombia og FARC har absolut ingen opbakning i befolkningen. FARC er i dag 7000 mand, hvoraf mange er mindreårige, og de fleste er arbejdsløse bønder der i desperation bliver fristet af arbejde for FARC. Præcis som arbejdsløse unge i Europa føler sig håbløse og slutter sig til bander. 

Nyhedssider som latinamerika.nu bringer et utal af FARC artikler, men aldrig artikler om Colombias demokratiske venstrefløj. Men Colombia har faktisk en opposition, der fortjener mere opmærksomhed end en guerillabevægelse med fingrene dyt nede i narkohandel. Demokratiske partier som Polo Demokratico og Partido Verde, som arbejder for ýtringsfrihed og menneskerettigheder i Colombia og som har opnået mere på få år, end FARC har på 50 år. Og så slår de ikke folk ihjel.  

Vågn op! FARC løser aldrig colombias problemer. Tværtimod.

 Juan