Fackföreningar tar strid med Walmart

Fackföreningar från USA, Kanada och Mexiko planerar nu att genomföra protester och inleda rättsliga åtgärder mot den amerikanska detaljhandeljätten Walmarts verksamhet i Mexiko. Företaget anklagas för att ha betalat ut mutor för att kunna etablera nya butiker och för brott mot arbetsrätten.

Fackföreningar i de tre länderna kräver att företaget bestraffas av de mexikanska myndigheterna, och uppmanar till ett förbud mot att Walmart öppnar fler butiker i närheten av skyddade naturområden och kulturminnesmärken.

-Det krävs att något görs i Mexiko. Vi kommer att undersöka vilka rättsliga åtgärder som kan vidtas mot företaget och överväger att vända oss till internationella domstolar, säger Héctor de la Cueva, vid Cilas, som är ett utredningscenter för mexikanska fackföreningar, till IPS.

För precis ett år sedan avslöjade New York Times en mutskandal i Mexiko där Walmart anklagades för att ha betalat ut motsvarande 24 miljoner dollar i mutor till mexikanska tjänstemän för att bana väg för byggen av nya butiker. Detta kan vara ett brott mot USA:s lagar mot korruptionslagar och företaget utreds för närvarande av amerikanska myndigheter.

Anställda har inte rätt att organisera sig fackligt

Walmart är Mexikos största privata arbetsgivare med över 240 000 anställda, vilka inte har rätt att bilda fackföreningar eller har några rättigheter om de skulle bli avskedade. Nästan en femtedel av Walmarts över 10 000 butiker i världen finns i Mexiko.

-Vi är djupt bekymrade över denna skandal och att Walmart inte har följt sin egen kod för ett etiskt agerande, säger Eduardo Pérez de San Román, chef för Amerikaavdelningen inom UNI Global Union.

UNI Global Union är en internationell fackorganisation som är baserad i Schweiz och representerar närmare 20 miljoner arbetare i 150 länder. Enligt Eduardo Pérez de San Román har UNI Global Union upplevt stora svårigheter i dess arbete för att Walmarts anställda ska få rätten att organisera sig fackligt och bedriva kollektiva förhandlingar.

Den mexikanska utredningen kring mutskandalen har gett få resultat, trots att det nu har gått ett år sedan skandalen briserade.

-Det borde inte tillåtas att Walmart bryter mot arbetsrätten, och heller inte att de skadar kulturminnesplatser. Detta bör regleras av staten, eller så bör de utvisas ur landet, säger Luis Gálvez, som är facklig ledare för de anställda vid det statliga Nationella institutet för antropologi och historia.

År 2003 och 2004 var Gálvez engagerad i en misslyckad kamp mot att Walmart skulle få tillstånd att öppna ett stort varuhus i närheten av den arkeologiska platsen Teotihuacán utanför Mexico City. Enligt de uppgifter som nu framkommit är detta ett av de varuhus som Walmart betalat mutor för att få rätten att öppna.

Gálvez menar att varuhuset nu borde få order om att stängas.

-Vi har fått ytterligare ett argument till varför detta varuhus inte borde få finnas inom den arkeologiska zonen. Det måste bort, det är en förolämpning mot Mexiko, säger han.

Text: Emilio Godoy/IPS

Foto: Gary Dee/Wikimedia Commons