Valet i Mexiko 2012

Globala protester mot valfusk i Mexiko

I kölvattnet efter valet i Mexiko talas det om röstköp, valfusk och försvunna röstsedlar. Nu växer protesterna både i Mexiko och världen och även i Sverige arrangeras demonstrationer för att uppmärksamma händelserna. Dagen efter valet uppgav valtvåan, Andrés Manuel López Obrador, på en presskonferens att fler än 3 000 oegentligheter registrerades hos valmyndigheten IFE. - Vi kommer att ogiltigförklara valet och kräva en revidering av resultatet, uppgav López Obrador på konferensen.

Väntad utgång i Mexikos presidentval

Redan efter första omräkningen på söndagskvällen meddelades det att Enrique Peña Nieto och partiet PRI tar hem valsegern i Mexiko. Efter det federala valinstitutets IFEs första omräkning får Peña Nieto 38 procent av rösterna och återigen hamnar Lopez Obrador på en andraplats med cirka 31 procent av väljarna.

Presidentvalet i Mexiko: Ska "snyggingen" ta hem segern?

Det stundande presidentvalet i Mexiko spås bli en maktkamp mellan de kritikerna kallar "snyggingen", "den glada dockan" och "den trötta föredettingen". "Snyggingen", Enrique Peña Nieto, leder idag med 10 procent i opinionsundersökningarna - i en valkamp som ändrat riktning mer än ett par gånger de senaste månaderna.

YoSoy#132 har väckt Mexiko

Först tog de nätet, sedan gatorna. De kräver opartiska medier och en valprocess utan fusk - och de är tusentals. YoSoy#132-rörelsen har på bara sex veckor förändrat hela valspurtens rytm inför presidentvalet i Mexiko på söndag. Rörelsen YoSoy#132 föddes den 11 maj i år, när studenter vid det exklusiva, privata universitetet Universidad Iberoamericana i Mexiko City med högljudda slagord och burop tvingade presidentkandidaten Enrique Peña Nieto från partiet PRI att lämna sitt eget framträdande på skolan.

Mexikanskt val i oroligt samhällsklimat

Den 1 juli går ett av Latinamerikas största länder, Mexiko, till allmänt val då både president och representanter till landets kongress ska väljas. Presidentvalet, där Enrique Peña Nieto från partiet PRI är favorittippad, sker dock i ett mycket oroligt och instabilt samhällsklimat.

Prenumerera på Valet i Mexiko 2012