Valet i Guatemala 2011

Ex-general tar över presidentpost i Guatemala

I lördags tog general Otto Peréz Molina över presidentposten från Alvaro Colóm. Den nye presidenten innebär en kraftig vridning till höger för landet, som i Colóm haft sin första regent med vänstertendenser på nästan 60 år. Pérez Molina lovar att infriandet av vallöftet om en hård hand mot brottsligheten blir första prioritet. -Inom 6 månader kommer det guatemalanska folket märka att de har en regering som bryr sig om dem, säger han. Den andra valomgången gick av stapeln den sjätte november förra året, efter en rekordartat blodig valomgång.

Guatemala ska fyllas med poliser och soldater

Guatemalas befolkning hoppas att en före detta general har vad som krävs för att få bukt med landets höga brottslighet. Men de kommer att bli besvikna, om man får tro professorerna som latinamerika.nu talade med under en eftermiddag på San Carlos Universitetet i Guatemala City. Fler poliser hjälper inte om landets egentliga problem är fattigdom och ojämlikhet.

Ex-general Guatemalas nästa president

Otto Pérez Molina från partiet Partido Patriota vann på söndagen den andra valomgången i Guatemalas presidentval. Med löftet om att sätta hårt mot hårt för att få bukt med våldet och kriminaliteten i landet tog den före detta generalen hem 54 procent av rösterna. Molinas motkandidat, företagaren Manuel Baldizón från partiet Líder, fick 46 procent av rösterna. I sitt segertal lovade Otto Pérez Molina att redan i veckan offentliggöra vilka som kommer att ingå i hans ministerstab när han intar presidentposten i januari 2012.

Ursprungsfolk i Guatemala ställer krav inför presidentvalet

Det är ett allvarligt läge mellan de två kandidaterna vid presidentvalets andra omgång. I ett uttalande från det nationella nätverket för ursprungsfolk, Waqib’ Kej, läggs det fram ett förslag, bland annat att ickevåld bör garanteras och att attackerna mot miljöförsvarare ska stoppas. Även denna gång står valet mellan en exmilitär och en civil, där båda har en historia av förtryck och utländska ekonomiska intressen bakom sig.

Högerpopulistiska Partido Patriota når framgångar i Guatemala

Efter första valomgången i Guatemala fick Otto Pérez Molinas Patriotparti stort genomslag i regionen Ixíl i västra Guatemala. Ex-generalen Molina, som var stationerad i just Ixíl under 1980-talet, anklagas av människorättsförsvarare för att ha varit direkt involverad i folkmordet under inbördeskriget. Med 18 000 röster blev Molina den populäraste presidentkandidaten inför andra valomgången i denna del av Guatemala. Majoriteten av befolkningen i Ixíl tillhör ursprungsfolket maya-ixíl. Det var i denna region som flest massakrer utfördes under 80-talets inbördeskrig.

Prenumerera på Valet i Guatemala 2011