Ursprungsfolkens kampdag 12 oktober

12 oktober en svart dag för ursprungsfolk

Inför ursprungsfolkens kampdag den 12 oktober samlades representanter från Ecuadors ursprungsfolk i ett nationellt stormöte, med titeln "Ecuador: folk och nationaliteter - 520 år  för att forma ett 'Ecuador av färger'".  - För oss är det här datumet förknippat med mycket negativt, men samtidigt inspirerar det oss som folk och nationaliteter att bli starkare och att fortsätta kämpa. Detta sa Mónica Chuji, från den amazonska organisationen CONFENIA. Hon är en av deltagarna på det stormöte som har anordnats av ursprungsfolksorganisationer i Ecuador för att uppmärksamma datumet.  

”Kampen är global”

Den tolfte oktober är det ursprungsbefolkningarnas internationella motståndsdag. Namnet antyder att ursprungsbefolkningarnas strävan efter erkännande och rättigheter är gemensam, trots de stora skillnaderna kulturerna sinsemellan. Den aymaraindianske konstnären Aymar Yuthawy förklarar hur kampen är universell. Ackompanjerad av vågorna i den chilenska ökenstaden Iquique sitter Aymar Yuthawy och garvar i en träbit. Det ligger något stillsamt över den långhåriga mannen, men hans historia är omvälvande.

Ursprungsfolk på march för miljön

Ursprungsfolk från hela Peru tågade genom Lima på måndagen för att försvara moder jord och lägga fram förslag för att bromsa klimatförändringarna. En delegation besökte också FN för att framföra sina krav. Med slagord som "La tierra no se vende, la tierra se defiende" (Jorden ska inte säljas, jorden ska försvaras) tågade hundratals representanter för Peru:s olika ursprungsfolk genom huvudstaden Lima på måndagen. Demonstrationen inföll på ursprungsfolkens kampdag, den 12 oktober och var en del av en global manifestation för att skydda jorden, som pågår under hela veckan.

Regeringens döva öron leder till hungerstrejk

Efter drygt tolv timmars demonstrationer förklarade 14 representanter för ursprungsfolken i Guatemala hungerstrejk. Detta efter att gruppen, som togs emot i presidentpalatset vid 17-tiden på måndagskvällen, inför döva öron hade krävt att få tala med president Álvaro Colom.  - De 14 representanter som togs emot i presidentpalatset kommer inte att lämna byggnaden förrän de har fått framföra sitt budskap. De har förklarat hungerstrejk.

Dödsskjutning under massdemonstrationer

19-åriga Orlando Boror sköts till döds för att ha gett sig ut på gatan i en fredlig demonstration på ursprungsfolkens kampdag i Guatemala. Tillsammans med Boror manifesterade tiotusentals människor för att få gehör för sina krav på regeringen att stoppa utbredningen av utländska gruvföretag och massproduktion av agrobränslen. 

"Lämna aldrig gatorna"

Sydamerikas ursprungsfolk har gjort stora politiska vinster de senaste åren men också stora förluster. Nu måste man kämpa för att behålla den makt och inflytande som man har fått i länder som Ecuador och Bolivia och samtidigt förbättra situationen i andra, mindre progressiva länder. Det menar den portugisiska sociologi professorn Boaventura de Sousa Santos som följts kontinentens ursprungsfolksrörelser. - Ursprungsfolksrörelsen måste fortsätta vara eniga i de två sorters kamp som förs just nu.

Prenumerera på Ursprungsfolkens kampdag 12 oktober