Stormen Sandy

Kolera och svält i spåren av Sandy

Ett stort fokus lades på USA när stormen Sandy drog förbi Centralamerikas och Nordamerikas kust. Samtidigt som skadorna i USA har varit kännbara har konsekvenserna på Haiti blivit desto större. I ett land där invånarna sedan jordbävningen 2010 fortfarande lever på gränsen till katastrof har stormen Sandy slagit hårt.

Lång väg tillbaka efter Sandys härjningar

Rey Antonio Acostas hem ligger i ruiner. Runt familjens tidigare bostad finns spåren efter orkanen Sandys härjningar i form av trasiga tallrikar, leksaker, böcker och fotografier. Tolvårige Rey Antonio Acostas familj bor i kustområdet Mar Verde i närheten av staden Santiago de Cuba i provinsen med samma namn. -Kom så ska du få se hur smärta ser ut, säger pojken, som aldrig kommer att glömma morgonen den 25 oktober då flera meter höga vågor bröt in och slog sönder mängder av hus i deras samhälle.

Karibien hårdast drabbat av Sandy

Hittills har minst 52 personer dödats i Haiti, Karibiens fattigaste nation, efter orkanen Sandys härjningar. Över 20 personer har omkommit på Kuba, men också Dominikanska republiken, Jamaica och Bahamas har drabbats hårt av orkanens framfart. Efter att orkanen slagit till mot Jamaica där den orsakade översvämningar och tvingade fler än tusen person att söka skydd i tillfälliga bostäder nådde stormen Kuba i torsdags, då som en kategori 2-orkan med ihållande vindar på upp till 170 kilometer i timmen.

Orkanen Sandy skördar liv i Haiti

Minst 51 människor rapporterades på söndagen ha omkommit till följd av orkanen Sandys framfart i Haiti. Ytterligare 15 personer saknas och flera ska ha skadats till följd av ovädret. Enligt uppgifter till radiostationen La Cooperativa är de östra och södra delarna av Haiti värst drabbat. Flera byar och orter var på söndagen fortfarande isolerade på grund av att vägar och broar förstörts. Haitis myndigheter rapporterar till Tele Sur att omkring 19 000 människor har evakuerats från sina hem. Under helgen svepte orkanen Sandy även över Kuba, Jamaica, Dominikanska Republiken och Bahamas.

Prenumerera på Stormen Sandy