Pressfrihet

Våldet tystar den fria pressen i Mexiko

För journalister i Mexiko innebär det dagliga arbetet risk för livet. Till följd av den upptrappade striden om kontrollen över information har den fria pressen tystnat på många håll i landet.

Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ. Honduras nya säkerhetslag klubbades igenom i slutet av januari i år. Fram tills dess hade den dock blockerats efter hård kritik från landets medieförbund AMCH och flera internationella organisationer, som menade att den utgjorde ett hot mot informations- och yttrandefriheten.

Journalistmorden fortsätter i Honduras

I april mördades programledaren Noel Valladares från den honduranska TV-stationen Maya. Han blev nummer 21 i raden av journalister som mördats i Honduras under drygt två år. Detta gör Honduras till Latinamerikas näst farligaste land för journalister. Men världssamfundet har glömt Honduras, anser Bertha Oliva, ledare för MR-organisationen COFADEH.

Journalist i våldets centrum

Efter statskuppen har våldet eskalerat och gjort Honduras till ett av världens farligaste länder för journalister, uppger Reportrar utan gränser. Manuel Torres arbetar som frilansjournalist och vittnar om arbetssituationen för ett flertal journalister i landet.

Pressfriheten begränsas allt mer

I dag sitter närmare 170 journalister fängslade och 570 medier har censurerats runt om i världen. År 2009 var ett blodigt år, rapporterar Reportrar utan gränser, då över 70 journalister mördades. I går uppmärksammades pressfrihetsdagen och särskilt i Honduras och Mexico, är scenariot dystert.

Pressfriheten begränsas allt mer

I dag sitter närmare 170 journalister fängslade och 570 medier har censurerats runt om i världen. År 2009 var ett blodigt år, rapporterar Reportrar utan gränser, då över 70 journalister mördades. I går uppmärksammades pressfrihetsdagen och i Centralamerika, i synnerhet i Honduras och Mexico, är scenariot dystert. Även Interamerikanska pressförbundet, SIP, uttryckte sin oro för de 26 journalister som har blivit mördade under de senaste tolv månaderna och fördömde våldet och straffriheten som tystnar ner medierna. ”Våldet mot journalisterna och straffriheten i de flesta fall är den största oron

Colombiansk polis slår på pressfriheten

En spansk journalist blev under första maj offer för polisens batonger och fick föras till sjukhus. Antalet hot och kränkningar har ökat de senaste åren och olika rapporter visar att situationen är mycket allvarlig för både internationella och colombianska journalister.

Våldet mot journalister fortsätter i Honduras

Under de senaste sex veckorna har sju journalister mördats och ytterligare två har tvingats gå i exil. Georgino Orellana programchef i honduransk tv miste livet den 20 april och är det senaste offret i den pågående våldspiralen.

Säkerhetspolisen avlyssnar journalister

*Den journalist som vågar kritisera makten gör det sällan obemärkt någonstans i Latinamerika. Inte minst i Colombia. Där spionerar säkerhetspolisen på kritiska reportrar. Daniel Coronell är en av dem som blivit övervakad.*

Mexiko farligaste landet för latinamerikanska journalister

Mexiko har gått om Colombia som det farligaste landet i Latinamerika för journalister, enligt organisationen Reportrar utan gränsers senaste rankning. Sedan 2003 har 46 mexikanska journalister mördats och ytterligare åtta försvunnit. Allra värst är situationen för de journalister som arbetar nära gränsen mot USA. - Vi har skottsäkra fönster och dubbla väggar här på redaktionen, berättar Cesar René Blanco Villalón som arbetar som chefredaktör på veckomagasinet Zeta, en av de mest kritiska tidningarna i Mexiko och tidigare belönad med det internationella pressfrihetspriset.

Sidor

Prenumerera på Pressfrihet