Presidentvalet i Chile 2013

Bachelet tillbaka vid makten - utlovar tydligare utrikespolitik

På tisdagen återvände socialdemokraten Michelle Bachelet till presidentposten i Chile, i starkare ställning än när hon blev landets första kvinnliga president 2006. Hon har utlovat en mer aktiv utrikespolitik än sin företrädare, som i relationerna med omvärlden främst satsade på ekonomiska frågor. Under sin valkampanj hävdade Bachelet, som var president mellan 2006 och 2010, att hennes företrädare, högermannen Sebastián Piñera, varit alltför "handelsinriktad" i sina relationer med omvärlden.

Skolfrågan i centrum när Bachelet återvänder till makten

I mitten av mars återvänder socialdemokraten Michelle Bachelet till presidentposten i Chile. Hon har utlovat stora reformer av landets utbildningsväsende - och kommer genast att utsättas för hårda påtryckningar från landets elev- och studentrörelser. Bachelet har lovat att landets fattigaste studenter ska ha fått tillgång till gratis högre utbildning efter hennes fyraåriga ämbetsperiod. Samtidigt menar skolexperter att detta inte räcker - de menar även att de stora klyftorna inom landets utbildningssystem, från förskolan och uppåt, måste motverkas.

Svårt reformarbete väntar Bachelet

Michelle Bachelet återvänder till presidentposten i Chile efter att under söndagen ha vunnit den andra och avgörande valomgången. Men nu väntar ett tufft arbete för socialdemokraten Bachelet som gått till val på löften om att reformera det politiska systemet och att minska de stora samhällsklyftorna. Den 62-åriga barnläkaren Michelle Bachelet satt vid makten i Chile mellan 2006 och 2010. Hon vann den avgörande valomgången med hela 62 procent av rösterna, medan hennes konservativa motståndare Evelyn Matthei bara fick knappa 38 procent av rösterna.

Bachelet återvänder till presidentposten

Den socialistiska alliansens presidentkandidat, Michelle Bachelet, valdes på söndagen till Chiles president. En väntad seger som tar den före detta presidenten tillbaka till landets roder. Under söndagen hölls den andra valomgången i det chilenska presidentvalet. Valet stod mellan högeralliansens Evelyn Matthei och den socialistiska alliansens Michelle Bachelet. Bachelet har enda sedan hennes kandidatur annonserades varit den förhandstippade vinnaren och vann den andra valomgången med 62 procent av rösterna, mot Mattheis 38 procent. Bachelet var Chiles president mellan åren 2007 - 2010.

Fler chilenare vill ta del av de ekonomiska framgångarna

Socialdemokraten Michelle Bachelet är på god väg att återta presidentmakten i Chile, även om det kommer att krävas en andra valomgång i mitten av december. Men valdeltagandet i söndagens första valomgång var lågt i landet som har haft en stark ekonomisk tillväxt under lång tid samtidigt som klyftorna mellan rika och fattiga fortsätter att växa.

Väntad utgång i Chiles presidentval

Den före detta presidenten Michelle Bachelet, den vänster - socialistiska alliansens kandidat gör upp med högeralliansens kandidat Evelyn Matthei i en andra valomgång i det chilenska presidentvalt. Det står klart efter söndagens fösta valomgång. Klockan 23:00 lokal tid, när 96 procent av rösterna hade räknats, hade Bachelet kammat hem 47 procent av rösterna och Matthei 25 procent. Totalt ställde hela nio presidentkandidater upp i valet, men av de övriga var ingen i närheten av de två damerna som nu går vidare till en andra valomgång 15 december.

Unga tvekar att rösta i Chile

De senaste 20 åren har valdeltagandet bland unga i Chile sjunkit stadigt. Att rösta eller inte rösta har nästan blivit en hetare fråga än vilken kandidat som ska kryssas i på valsedeln. Och trots att det i årets presidentval, den 17 november, rent tekniskt blivit lättare att rösta så finns det en aktiv motståndsrörelse mot deltagande i valet.

Barndomskamrater gör upp om presidentposten i Chile

Chiles före detta arbetsmarknadsminister Evelyn Matthei har utsetts till konservativa partiets UDI:s presidentkandidat. Hon ställer upp mot den segertippade center-vänsterkandidaten Michelle Bachelet, som tidigare varit landets president. De båda var en gång barndomsvänner men representerar nu två olika politiska inriktningar. Presidentvalet i Chile hålls den 11 november och detta är första gången som två kvinnor är huvudkandidater till posten.

Politisk karusell inför valet i Chile

Krisande presidentkandidater och påtaglig oenighet mellan allianspartier har präglat upptakten inför presidentvalet i Chile. Efter vad som i media kallats en "politisk jordbävning" står det nu klart vilka kandidaterna slutligen kommer att bli. Den sittande regeringen har förlorat sju ministrar sedan valkarusellen drog i gång för några månader sedan. Alla involverade i det stundande presidentvalet på olika sätt; som presidentkandidater eller som stöd till kandidater.

Bachelet redo för presidentval

Efter tre år som chef för FNs kvinnoorgan och efter en lång tids viskningar och spekulationer är nu Chiles före detta president, Michelle Bachelet, åter i landet och redo att ställa upp som kandidat i årets presidentval. Bachelet, som när hon avgick hade hela 84 procent av opinionen i ryggen, är center-vänsterkoalitionen Concertacións stora hopp inför presidentvalet och i dagsläget den långt starkaste kandidaten.

Prenumerera på Presidentvalet i Chile 2013