matsuveränitet

Matsuveränitet - populärt ämne på universitet i Buenos Aires

Carlos Carballo, Foto: Karin Skill

Förbudet av flera jordbruksgifter som använts inom den storskaliga sojaproduktionen i Argentina har lett till en ökad efterfrågan av alternativa och agroekologiska sätt att odla. Carlos Carballo, en av grundarna av Center för matsuveränitet på det statliga Universitetet i Buenos Aires (FAUBA), berättar för Latinamerika.nu om erfarenheterna.

Genmanipulerad majs orsakar cancer

Råttor som matats med Monsantos genmodifierade majs eller som exponerats för deras storsäljande växtgift glysofat drabbades av cancer och dog tidigare än väntat enligt en ny fransk studie.

Småbruk bästa vapnet mot fattigdom

- Att investera i jordbruksfamiljer skulle minska fattigdomen mycket mer än någon annan investering.Det sa Ian Cherett, representant för FN:s jordbruks och livsmedelsorganisation, FAO under ett seminarium om kampen mot hungern i Honduras. Ett hundratal besökare hade tagit sig till Tegucigalpa för att delta i seminariet om matkrisen i Honduras, ett seminarium som småbrukarrörelsen La Vía Campesina hade arrangerat i samarbete med organisationen CESPAD, i början av juni. I Honduras lever över hälften av befolkningen i fattigdom.

Massiv jordockupation i Honduras

Tio bondeorganisationer i Honduras har fått nog. Idag, på internationella dagen för småjordbrukarnas kamp, har de tillsammans ockuperat 12 000 hektar mark i landet. Nu uppmanar de regeringen att snabba på med att skriva över äganderätten på dem, eftersom det är dags för sådd och de planerar odla bland annat 180 miljoner kilo majs – för folkets matsuveränitet.

Mexikansk cocktail: informell arbetskraft och matbrist

Den globala utmaningen för den internationella arbetsorganisationen (ILO) idag är att skapa 600 miljoner nya arbetstillfällen det närmaste decenniet och gör något åt de 27 miljoner människor som har blivit arbetslösa på grund av den ekonomiska krisen.

Politik mot hunger saknas i Centralamerika

Åtta miljoner centralamerikaner lägger sig hungriga varje kväll, och över hälften av befolkningen lever i fattigdom - varav 27 procent i extrem fattigdom enligt siffror från ekonomikommissionen CEPAL och FN:s jordbruksorgan FAO. Nu efterfrågas en gemensam politik som sätter småjordbrukarna i centrum. Guillermo Gonzalez berättade om Nicaraguas lag för matsuveränitet.: Anna LokSituationen är mest utbredd på landsbygden, och det saknas en sammahållen politik i de centralamerikanska länderna för att hantera problemet.

Matsuveränitet är numera lag

I torsdags klubbades lagen om matsuveränitet och matsäkerhet igenom efter tolv år av väntan i parlamentet. Nästan alla parlamentsledamöter röstade för och bondeorganisationerna jublade: nu har de ett redskap för att bekämpa de transnationella företagen. En av lagens styrkor är att den inte betraktar utveckling och fattigdomsbekämpning som varandras motsatser, säger Adolfo Hurtado, direktör för FAO:s program för matsäkerhet i Nicaragua.

Prenumerera på matsuveränitet