Mänskliga Rättigheter

Oaxaca-mord fortfarande ouppklarade

Den 27 april 2010 mördades den finländska fredsobservatören Jyri Jaakkola och den mexikanska människorättsförsvararen Bety Cariño i ett bakhåll i delstaten Oaxaca, Mexiko. Två år senare har fortfarande inten straffats för morden, trots att det finns både vittnesmål och misstänkta.

Guatemala ratificerar ICC

Den 2 april 2012 ratificerade Guatemala Romstadgan om den internationella brottmålsdomstolen (ICC) och blev därmed det 121:a landet att godkänna domstolens domsrätt, skriver ICC i ett pressmeddelande.

Morden på Bety och Jyri fortfarande ouppklarade

Den 27:e april 2010 mördades den mexikanska människorättsaktivisten Bety Cariño, samt hennes finska människorättskollega Jyri Jaakkola, av paramilitärer. Ett år senare har ingen officiellt blivit anklagad för morden.

Tufft för människorättsförsvarare i Mexiko

Det återstår fortfarande mycket arbete för att garantera respekten för de mänskliga rättigheterna i Mexiko. Det skriver FN i en ny rapport om situationen för människorättsförsvarare i landet.

Hyckleri kring människorättsbrott kritiseras

Regeringarna i både världens rika och fattiga länder saknar mod och gömmer sig bakom formuleringar som "mjuk diplomati" i stället för att konfrontera de stater som gör sig skyldiga till människorättsbrott. Det skriver Human Rights Watch i en ny rapport. Förutom mot länder som USA, Tyskland och Storbritannien riktas kritik mot Brasilien, Sydafrika och Indien.

Dödade fredsobservatörens föräldrar i Mexiko för att kräva rättvisa

Föräldrarna till den dödade finländske fredsobservatören Jyri Jakkolas befinner sig i Mexiko för att kräva rättvisa för deras son och hans kollega Bety Cariño. I ett uttalande tillsammans med Amnesty International vädjar de till de styrande i landet att sätta igång med effektiva utredningar i de fall där MR-försvarare har attackerats. Straffriheten för den här typen av brott är i dag hög, vilket gör situationen osäker för såväl hotad civilbefolkning som de internationella observatörer som är här för att skydda dem.

Militär dömd för tvångsförsvinnanden

Löjtnant Luis Alfonso Plazas Vega är dömd till 30 års fängelse för tvångsförsvinnanden i Colombia. Processen och fallet har varit kantad av problem som hot mot åklagaren, trakasserier mot familjerna och mord på två advokater som jobbade med fallet. - Rättvisan har sagt sitt med domen, demokratin försvaras inte med tortyr, tvångsförsvinnande eller mord, säger Jorge Molano, en av de inblandade advokaterna.

Plan för att mörda kongressledamot

En plan för att mörda kongressledamoten och människorättsförsvararen Nineth Montenegro har uppdagats. Det var regeringen och den Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG) som informerade henne om hotet. Enligt regeringen var avsikten att "skapa kaos i landet och destabilisera regeringen".

Prenumerera på Mänskliga Rättigheter