Kvinnors rättigheter

"Mammas historia är källan till min drivkraft"

"Herr president, det här är inte din hacienda" ropar Katy Betancourt, ledare för kvinnosektionen i organisationen Conaie, Ecuador. Foto: Lari Honkanen

Så länge Katy Betancourt kan minnas har kampen för urfolks rättigheter varit central i hennes liv. Idag är hon en av ledarna för den ecuadorianska urfolksorganisationen Conaie.

"Synen på kvinnovåld måste förändras"

Under 2011 rapporterades 3660 fall av sexuellt våld mot kvinnor enligt nicaraguansk polis. Av dessa blev 1857 utan rättslig prövning. Härbärget Acción Ya bildades 1992 i centrala Estelí och är det första i landet som erbjuder akut säkerhetsskydd till våldsutsatta kvinnor, barn och unga. I ett rum med förtäckta fönster berättar Anyoli M Guillén, verksamhetschef, mer om organisationen och vilka problem som finns.

Argentinska våldtäktsoffer förvägras abort - i strid med lagen

Argentinska kvinnor som blivit gravida efter en våldtäkt har sedan länge haft rätt till en laglig abort. Men trots att de har lagen på sin sida vägrar sjukvården ofta att hjälpa de utsatta kvinnorna. Abort är förbjudet enligt den argentinska lagstiftningen. Sedan 1921 finns det dock en lag som slår fast att denna regel inte ska tillämpas i de fall en kvinnas liv eller hälsa står på spel, eller om kvinnan blivit gravid efter en våldtäkt.

Påtryckningar fick Margarita frigiven

Efter påtryckningar från människorättsorganisationer och sociala medier så släpptes till slut Margarita López Gómez efter ett sjuårigt fängelsestraff, oskyldigt dömd för att ha mördat sin man.

Guatemala utlovar krafttag mot kvinnomord

Guatemala är ett av de länder i världen där flest mord på kvinnor begås. Nu har landets nyvalde president tillsatt en särskild arbetsgrupp med uppgift att sätta stopp för de brutala våldsdåd som riktas mot landets kvinnor. Enligt den senaste statistiken från en statlig kommission mördades 705 kvinnor i Guatemala under förra året, vilket var en uppgång från de 675 kvinnomord som rapporterades under föregående år.

Kvinnomord ökar lavinartat

En ny våg av kvinnomord sätter skräck i Centralamerika. Under det senaste decenniet har antalet mord på kvinnor fördubblats i El Salvador, Honduras och Guatemala. I samband med den internationella dagen för kvinnors hälsa kräver kvinnoorganisationer att staterna agerar.I Honduras mördas en kvinna varannan dag. Mellan år 2000 och 2006 ökade antalet kvinnomord i Guatemala med 183 procent. Under samma period tredubblades antalet fall av intrafamiljärt våld och sexuella övergrepp i Nicaragua. I majoriteten av fallen inleds aldrig någon polisundersökning.

Illegala aborter skördar tusentals liv

De flesta länder i Latinamerika har numera regeringar som betraktas som progressiva. Men abort är fortfarande förbjudet på många håll och i fem länder råder totalförbud för aborter - till och med om den gravida kvinnans liv står på spel.

Afrocolombiansksor kämpar för kvinnors rättigheter

I dag är det internationella kvinnodagen, en dag inrättad för att uppmärksamma kvinnors situation runt om i världen. I Chocó firas dagen bland annat av organisationen Cocomacia som har bildat en genuskommission för att stärka sitt jämställdhetsarbete.

Amalia får vård men inte abort

Förra veckan uppmanade Interamerikanska kommissionen för de mänskliga rättigheterna, CIDH, att den nicaraguanska staten ska värna om Amalias liv.  Hon är gravid i tionde veckan och har cancer. Läkarna hade fram tills nu nekat henne behandling. Hälsovårdmyndigheten har varit förtegen om Amalias fall. Beslutet att uppmana den nicaraguanska staten att värna om Amalias liv fattades på rekordtid, endast fem dagar.

Gravid och sjuk i cancer nekas abort

Amelia är 27 år gammal och har cancer. Trots att det finns strålbehandling att tillgå så får hon inte vård. Anledningen är att hon är gravid. Strålbehandlingen skulle kunna påverka fostret och därmed strider det mot brottsbalken. I Nicaragua råder totalt abortförbud sedan 2006.

Prenumerera på Kvinnors rättigheter