Kriminalisering av sociala rörelser

Urfolksledaren: "Jag är fånge bakom orättsvisans murar"

Urfolksaktivister i Feliciano Valencias organisation sätter sig emot kravallpolisens våld. Foto: Lari Honkanen

Urfolksledaren Feliciano Valencia har tilldelats Colombias fredspris och han har ställt upp i landets presidentval. Men idag sitter han frihetsberövad, dömd till 16 års fängelse på oklara grunder.

”Vi skulle kunna tapetsera väggarna med alla anmälningar vi har gjort”

I september 2016 attackerades byn Bajo Hondo yterligare en gång av 15 beväpnade personer, på uppdrag av en lokal företagare. Foto: MNCI

Brutala avhysningar där bostadshus bränns ner, barn tillfångatas och vuxna misshandlas. Det är verkligheten för invånarna i byn Bajo Hondo, i norra Argentina. Orsaken? Med hjälp av fabricerade markrättigheter hävdar storföretagare att marken, som idag bebos av urfolk och småbrukare, är deras. 

Sexuella trakasserier under undantagstillstånd i Guatemala

Kvinnor från San Juan Sacatepéquez protesterar mot undantagstillstånd

Det undantagstillstånd som skulle återställa ordningen och säkerheten i San Juan Sacatepéquez efter de våldsamma händelserna i slutet av september har istället haft motsatt verkan. Nu anmäler över femhundra kvinnor polis och militär för sexuella trakasserier. 

Delseger för lencafolket i fallet Rio Blanco

Överklagandet av domen av de tre människorättsförsvararna som den 20 september 2013 dömdes för bland annat illegal vapenhantering, uppvigling och skadegörelse i samband med medverkan i protester mot ett dammbygge i Rio Blanco, Honduras, accepteras. Detta innebär att de tre nu tillfälligt går fria medan rättsfallet omprövas. Men ännu är kampen om floden Gualcarque långt ifrån slut. Överklagandet accepterades i en domstol i Comayagua i förra veckan. .

Amnesty kritiserar häktningsorder mot människorättsförsvarare i Honduras

Den välkända människorättsförsvararen Berta Cáceres är sedan ett par veckor eftersökt av myndigheterna i Honduras - enligt många på falska grunder.

Utbildning - fortsatt het fråga i Chile

I förra veckan arrangerade studentrörelsen i Chile årets första landsomfattande manifestation för skolreform. Samtidigt ligger ett lagförslag som i princip kriminaliserar sociala protester på kongressens bord. Omkring 250 000 människor runt om i Chile gick förra torsdagen man ur huse för att delta i olika demonstrationer för ett nytt skolsystem. Kraven lyder "gratis utbildning och av kvalité - för alla". Dessa krav är inte nya, sedan 2011 har Chiles skolsystem varit uppe för diskussion.

Kriminaliseringen av sociala rörelser tema under Folkets Toppmöte

I Chile sitter politiskt aktiva från mapuchefolket fängslade för terrorism. I Paraguay har politiska ledare för sociala rörelser som står upp för småbrukare och ursprungsfolk hotats och i vissa fall dödats. Exemplen på hur de sociala rörelserna i Latinamerika utsätts för repression är många. Just nu pågår Folkets Toppmöte i Santiago, Chile. På lördagen diskuterades problemet med kriminaliseringen av sociala rörelser under en paneldebatt. I panelen fanns bland andra Sergio Grez Toso, historiker vid universitetet Universidad de Chile.

Åklagarens starkaste bevis för terrorism - en Che Guevara-T-shirt

Luluncoto är det mest uppmärksammade rättsfallet i Ecuador. Efter att ha suttit fängslade i elva månader påbörjas nu rättegången för Cristina Campaña och Abigail Heras. Båda är anklagade för terrorism. För snart ett år sedan, i mars 2012, avbröts aktivisternas möte av att elitpolisen stormade in i möteslokalen i området Luluncoto i södra Quito. Royce Gomez, 26-årig tandläkare från Guayaquil, var en av dem som häktades. Han säger till LA.NU att han och hans kamrater efterfrågade enarresteringsorder och att det tog sju timmar för polisen att visa upp en sådan. 

Undantagstillstånd i västra Guatemala

I tisdags kväll deklarerade Guatemalas inrikesminister Mauricio López Bonilla undantagstillstånd i kommunen Santa Cruz Barillas, belägen i  provinsen Huehuetenango, efter att närmare 200 beväpnade män intagit en militärbas i staden och utkrävt rättvisa för en lokal ledares död och ytterligare två personer som skadades tidigare samma dag. 

Massiv jordockupation i Honduras

Tio bondeorganisationer i Honduras har fått nog. Idag, på internationella dagen för småjordbrukarnas kamp, har de tillsammans ockuperat 12 000 hektar mark i landet. Nu uppmanar de regeringen att snabba på med att skriva över äganderätten på dem, eftersom det är dags för sådd och de planerar odla bland annat 180 miljoner kilo majs – för folkets matsuveränitet.

Sidor

Prenumerera på Kriminalisering av sociala rörelser